Zostala vám ryža z obedu? Nevadí, na večeru z nej môžete vykúzliť celkom iné jedlo, ktoré určite poteší vás, ale aj ostatných stravníkov. Objem ostatných ingrediencií prispôsobte množstvu ryže.
Rýchly ryžový nákyp
Potrebujeme:
- uvarenú ryžu
- mlieko
- vanilkový cukor
- cukor
- zavarené broskyne, višne, alebo iné ovocie podľa chuti
- 1-2 vajcia
- maslo
Postup:
Ryžu dáme do mlieka a povaríme, kým nezmäkne a mlieko sa nevsiakne. Mlieka nedávame príliš veľa, aby sa ryža úplne nerozvarila. Kým sa varí, vymiešame 1-2 žĺtka s jedným balením vanilkového cukru a bielko/a vyšľaháme na sneh. Keď sa mlieko vsiakne, ryžu odstavíme, pridáme asi lyžicu masla a premiešame. Chvíľku počkáme, kým ryža trochu nevychladne a pridáme aj žĺtka a ovocie a poriadne premiešame. Nakoniec zapracujeme aj sneh z blielkov. Ochutnáme, či netreba prisladiť. Potom zmes prelejeme do vymasteného pekáča a pečieme cca pri 180-200 stupňoch asi polhodinku. Na záver pocukrujeme a môžeme poliať kompótovou šťavou.