Žemľovka s rožkami, ktorá vonia po škorici a vanilke, so sladkými jablkami, to je klasika, ktorá má v našej kuchyni svoje čestné miesto. Ale skúste ju spraviť z toustového chleba. Jej príprava je jednoduchá, finančne nenáročná a predovšetkým dokonale chutí.
ingrediencie:
- nakrájaný toustový chleba biely
- 4 až 5 jabĺk
- 0,5 litra mlieka
- 2 celé vajcia
- cukor krupica alebo kryštál
- mletá škorica
- vanilkový cukor
- maslo
- 2 hrste sekaných vlašských orechov
postup:
Najprv si pekáčik vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Jablká dôkladne umyjeme, olúpeme a nakrájame na tenké plátky.
Do misy nalejeme 0,5 litra mlieka a rozšľaháme v ňom 2 žĺtky. Máčame ľahko a rýchlo plátky toastového chleba, aby sa príliš nenasiakla a kladieme do pripraveného pekáča. Toastové plátky chleba kropíme rozpusteným maslom a na ne dáme vrstvu jablčných plátkov. Jablká ochutíme cukrom, škoricou a vanilkovým cukrom. Môžeme pridať hrozienka a nasekané vlašské orechy. Na jablká príde opäť ľahko namočený toustový chlieb, opäť pokvapkáme rozpusteným maslom a naň vrstvíme znovu dôkladne ochutená jablká. Vrstvíme kým máme ingrediencie. Vždy ale končíme vrstvou toastového chleba.
Na vrchnú vrstvu chleba kladieme slabo nakrájané plátky masla. Dáme do vopred predhriatej rúry a pečieme asi 30 minút dozlatista. V tom čase ušľaháme z dvoch bielkov jemný ale pevný sneh. Žemľovku po upečení vyberieme a horúcu ju pokryjeme snehom z bielkov, následne vrátime všetko na 5 minút do rúry, aby sa sneh zapiekol dozlatista. Žemľovka chutí báječne ešte teplá, čerstvo upečená, ale aj druhý deň studená ako skvelý dezert.
ZDROJ:jensprav.ru