Žemľovka z toustového chleba, inú už robiť nebudete, chutí fantasticky

Žemľovka s rožkami, ktorá vonia po škorici a vanilke, so sladkými jablkami, to je klasika, ktorá má v našej kuchyni svoje čestné miesto. Ale skúste ju spraviť z toustového chleba. Jej príprava je jednoduchá, finančne nenáročná a predovšetkým dokonale chutí.

ingrediencie:

  • nakrájaný toustový chleba biely
  • 4 až 5 jabĺk
  • 0,5 litra mlieka
  • 2 celé vajcia
  • cukor krupica alebo kryštál
  • mletá škorica
  • vanilkový cukor
  • maslo 
  • 2 hrste sekaných vlašských orechov

postup:

Najprv si pekáčik vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Jablká dôkladne umyjeme, olúpeme a nakrájame na tenké plátky.

Do misy nalejeme 0,5 litra mlieka a rozšľaháme v ňom 2 žĺtky. Máčame ľahko a rýchlo plátky toastového chleba, aby sa príliš nenasiakla a kladieme do pripraveného pekáča. Toastové plátky chleba kropíme rozpusteným maslom a na ne dáme vrstvu jablčných plátkov. Jablká ochutíme cukrom, škoricou a vanilkovým cukrom. Môžeme pridať hrozienka a nasekané vlašské orechy. Na jablká príde opäť ľahko namočený toustový chlieb, opäť pokvapkáme rozpusteným maslom a naň vrstvíme znovu dôkladne ochutená jablká. Vrstvíme kým máme ingrediencie. Vždy ale končíme vrstvou toastového chleba.

Na vrchnú vrstvu chleba kladieme slabo nakrájané plátky masla. Dáme do vopred predhriatej rúry a pečieme asi 30 minút dozlatista. V tom čase ušľaháme z dvoch bielkov jemný ale pevný sneh. Žemľovku po upečení vyberieme a horúcu ju pokryjeme snehom z bielkov, následne vrátime všetko na 5 minút do rúry, aby sa sneh zapiekol dozlatista. Žemľovka chutí báječne ešte teplá, čerstvo upečená, ale aj druhý deň studená ako skvelý dezert.

ZDROJ:jensprav.ru

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>