Dauphine je historická oblasť Francúzska. Či má recept na pečené zemiaky so syrom, nevieme s istotou. Treba však poznamenať, že zemiak „Dauphine“ vyzerá veľmi krásne. Vynikajúcu chuť mu dáva vôňa muškátového oriešku a pikantnosť je ľahká cesnaková dochuť.
Existuje mnoho možností na prípravu zemiakov Dauphine. Odporúčame vám ten najzaujímavejší.
Ako chutné variť zemiaky
ZLOŽKY
- 9 stredných zemiakov
- 9 lyžičiek masla
- bylinky podľa vkusu
- štipka muškátového oriešku
- soľ, mleté korenie, cesnak na chuť
PRÍPRAVA
- Umyte a odlúpnite zemiaky.
- Na jednej strane odrežte malý kúsok tak, aby sa zemiaky mohli umiestniť vertikálne.
- Po celej dĺžke zemiakov urobte rezy, akoby ste nakrájali na hranolky, ale nerežte ich na okraj, nechajte asi 1 cm.
- Rozmiešajte korenie a pridajte jednu čajovú lyžičku oleja a oblejte s tým každý zemiak.
- Podľa potreby vložte do rezov cesnak a muškát.
- Zemiaky položte do pekáča s vysokými okrajmi.
- Na každý zemiak položte na plátky narezaný syr.
- Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov po dobu 45-50 minút.
- Na stôl dajte horúce, posypeme bylinkami.
Zemiaky „Dauphine“ v rúre ľahko nahradia všetky slávne zemiaky. A môže sa stať, že ich budete variť často. Najmä „ježkov zemiakových“ ako ich nazývajú deti. Pokúste sa ich pripraviť a toto jedlo bude mať vaša rodina veľmi rada.
zdroj:TAKPROSTO.CC