Zdravý a šťavnatý cviklový koláč bez cukru

Každý cviklu väčšinou len zavára. Moja kamarátka sa však vyžíva v netradičných receptoch a aj keď mi väčšina z nich nebola až tak po chuti, tento ma zaujal. Vyskúšala som ho a odvtedy nerobím bábovku na žiadny iný spôsob.

Je to veľmi netradičný recept s orechmi a voňavými koreninami, je mierne šťavnatá a neuveriteľne chutná. Zmení vám nielen kuchyňu ale aj život.

Potrebujeme:

  • 3 stredne veľké uvarené červené repy
  • 3 vajcia
  • 150 ml jogurtu, alebo kyslej
  • smotany
  • 50 ml rastlinného oleja
  • 75 g múky
  • 200 g krupice
  • 150 g vlašských orechov
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL mletej škorice
  • Štipka mletého klinčeka
  • maslo na vymastenie formy + hrubá múka na vysypanie formy

Postup prípravy:

Uvarenú cviklu si postrúhame na hrubšom strúhadle. Vlašské orechy podrvíme na menšie kúsky, alebo jednoducho nasekáme nožom.

Vymiešame vajcia s cukrom do peny, pridáme rastlinný olej, jogurt (alebo kyslú smotanu).

Vo inej miske si premiešame múku, krupicu, prášok do pečiva, škoricu a mleté klinčeky. Do tejto suchej zmesi pridáme aj cviklu a orechy.

Obe zmesi dáme dokopy a opatrne premiešame. Cesto by malo byť trochu redšie.

Formu na bábovku si vymastíme a vysypeme múkou.

Rúru si predtým dáme predhriať na 180 stupňov a pečieme približne 40-50 minút. ČI je cesto hotové skúšame špajdličkou. Nakoľko je cesto redšie treba s ním mať trpezlivosť. Nezabúdajte ale, že koláč musí byť zvnútra šťavnatý a nie suchý.

Nakoniec ho môžete poliať čokoládou.
ZDROJ:takprosto.cc

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>