Každý cviklu väčšinou len zavára. Moja kamarátka sa však vyžíva v netradičných receptoch a aj keď mi väčšina z nich nebola až tak po chuti, tento ma zaujal. Vyskúšala som ho a odvtedy nerobím bábovku na žiadny iný spôsob.
Je to veľmi netradičný recept s orechmi a voňavými koreninami, je mierne šťavnatá a neuveriteľne chutná. Zmení vám nielen kuchyňu ale aj život.
Potrebujeme:
- 3 stredne veľké uvarené červené repy
- 3 vajcia
- 150 ml jogurtu, alebo kyslej
- smotany
- 50 ml rastlinného oleja
- 75 g múky
- 200 g krupice
- 150 g vlašských orechov
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL mletej škorice
- Štipka mletého klinčeka
- maslo na vymastenie formy + hrubá múka na vysypanie formy
Postup prípravy:
Uvarenú cviklu si postrúhame na hrubšom strúhadle. Vlašské orechy podrvíme na menšie kúsky, alebo jednoducho nasekáme nožom.
Vymiešame vajcia s cukrom do peny, pridáme rastlinný olej, jogurt (alebo kyslú smotanu).
Vo inej miske si premiešame múku, krupicu, prášok do pečiva, škoricu a mleté klinčeky. Do tejto suchej zmesi pridáme aj cviklu a orechy.
Obe zmesi dáme dokopy a opatrne premiešame. Cesto by malo byť trochu redšie.
Formu na bábovku si vymastíme a vysypeme múkou.
Rúru si predtým dáme predhriať na 180 stupňov a pečieme približne 40-50 minút. ČI je cesto hotové skúšame špajdličkou. Nakoľko je cesto redšie treba s ním mať trpezlivosť. Nezabúdajte ale, že koláč musí byť zvnútra šťavnatý a nie suchý.