Keď vám povieme, že existuje veľmi chutný likér, ktorým svoje zdravie podporíte prirodzenou cestou, a ešte vám aj zachutí, určite vás bude zaujímať, o čo sa jedná. Tento výborný likér sa volá „Sto listov“. Je to preto, že obsahuje zmes niekoľkých druhov listov bobuľovitých plodín, ktoré sa spoločne zmiešajú a vytvára jedinečnú chuťovú kombináciu, ktorá je navyše mimoriadne prospešná pre telo.
Medzi jeho najlepšie účinky patrí zníženie krvného tlaku, posilnenie imunitného systému a očista tela od toxických látok. Samé skvelé benefity, že? Vašou obľúbenou zábavou sa tiež môže stať to, že likér ponúknete svojim hosťom a necháte ich hádať, z čoho je likér vyrobený. Môžeme sa zaručiť, že nikto nebude vedieť, ale všetci od vás potom budú chcieť recept.
Príprava:
Ako si teda vyrobíte tento skvelý likér? Základom sú čerstvé ingrediencie. Budete potrebovať nasledujúce:
- 33 listov čiernej ríbezle, 33 listov čerešne a 33 listov maliníka
- 1 lyžicu černíc
- 1 lyžicu krupicového cukru
- 0,5 l vodky
- pár kvapiek citrónovej šťavy
Postup:
Všetky listy aj bobule černíc najskôr starostlivo umyte a potom ich vložte do veľkého hrnca. Zalejte je 800 ml vody a prikryte pokrievkou. Celú zmes pomaly priveďte do varu a udržiavajte pri miernom vare po dobu 30 minút. Zmes potom nechajte vychladnúť a vodu prelejte cez sito. Zároveň listy aj černice jemne stláčajte lyžicou, aby ste z nich dostali maximum živín. Do vylisované šťavy potom pridajte citrónovú šťavu a cukor a dobre rozmiešajte. Na záver príde pol litra vodky.
Teraz je čas tekutinu prečistiť. Tento proces môže zabrať aj niekoľko dní. Spočíva v tom, že tekutinu preleje cez gázu a opakujete to tak dlho, kým nezískate skutočne čistý likér. Potom už je likér hotový. Teraz ho prelejte do pekné sklenenej nádoby a servírujte ako digestív po jedle.
Výhody tohto likéru
Listy bobuľovitých rastlín aj samotné plody černice sú plné vitamínov, a to najmä vitamínu C, ktorý je pre náš organizmus absolútne nevyhnutný. Pomáha zlepšovať obranyschopnosť ľudského tela a prispieva správnym funkciám všetkých jeho orgánov.
Bobule sú tiež známe svojimi preventívnymi účinkami proti rakovinovému bujneniu. Popíjajte pravidelne tento likér a určite urobíte krok navyše k tomu, aby ste sa s týmto nepríjemným ochorením nemuseli nikdy zápasiť. Bobule dokážu chrániť bunky pred poškodením a udržujú je stále mladé a v dobrej kondícii. Podporujú ich regeneráciu a eliminujú riziko ich poškodenia.
Dávkovanie
Likér si môžete dopriať každý deň, ale striedmo. Stále sa totiž jedná o alkohol, ktorý síce dokáže dobre konzervovať účinnú silu bobúľ, ale s jeho konzumáciou by sme to nemali preháňať. Úplne sa mu vyhnite, ak máte problémy so srdcom, ste tehotná, dojčíte alebo beriete lieky, ktoré sa s alkoholom vylučujú.
ZDROJ: jensprav.ru