Zbohom drahé lieky, bojujte proti chorobám s touto zeleninou, nie nadarmo sa jej hovorí krvavé zlato

Cvikla je účinnou prevenciou ale aj liekom na mnohé vážne choroby.

Červená repa je zdrojom cenných látok. Obsahuje:

  • vitamín E – pôsobí na celkovú regeneráciu organizmu, spomaľuje starnutie
  • meď, zinok- podporujú pevnosť nechtov a vlasov draslík, horčík, vápnik – zabraňujú prekysleniu organizm
  • majú blahodarný vplyv pri dne a zvýšenej hladine kyseliny močovej v krvi
  • kremík – je nevyhnutný pre pevnosť väzív a pružnosť cie
  •  železo – podieľa sa na krvotvorbe, pomáha pri anémii
  • kyselinu listovú – podieľa sa správnej funkcii kardiovaskulárneho systému, podporuje rast buniek a tkanív
  • jód, kobalt – odporúčajú sa pri odtučňovacích kúrach, ochorení pečene a obličiek
  • vitamíny skupiny B – uplatňujú sa pri látkovej premene
  • vitamín C –  je vhodným posilňovačom obranyschopnosti
  • vlákninu – podporuje pravidelné vyprázdňovanie, znižuje cholesterol

Proti rakovine

Šťava sa odporúča ako prevencia a súčasť liečby rakovinového bujnenia, rovnako tak aj pre rekonvalescenciu po jej liečbe. Užívajú sa bežne až 3 menšie poháre šťavy počas dňa, ako prevencia sa odporúča 1 pohárik najmenej 1 – 2x týždenne.

Cvikla bola uznávaným liekom už v starovekom lekárstve, jej liečivé účinky sa využívajú:

– pri problémoch s pečeňou a obličkami
– v prevencii proti rakovine
– pri nadváhe, je vhodná pri diétach aj odtučňovacích kúrach
– uľahčuje liečbu chrípky a nachladnutia
– zmierňuje infekcie dýchacích ciest
– pomáha pri črevných a žalúdočných problémoch, predchádza zápche
– zbavuje organizmus toxických látok
– obsahuje rozpustné vlákniny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu
– znižuje tlak – šťava zmiešaná s medom sa užíva pri vysokom krvnom tlaku
– lieči ekzémy

Pozor tehuľky

Je plná kyseliny listovej ( šťava z jednej repy obsahuje 34 % odporúčanej dennej dávky ), ktorá je tiež dôležitá pre tehotné ženy, pretože pomáha eliminovať vrodené vady a podporuje správny vývoj mozgu ešte nenarodených detí.

Stop diabetikom

Jediný, kto by si pri konzumácii červenej repy mal dávať pozor, sú diabetici. Obsahuje totiž vyššie množstvo sacharidov.

Repy je jednoducho nevyhnutné pre zdravie. Obsahujú množstvo cenných živín. Repy sú dobré a užitočné v akejkoľvek forme – varené, surové, v šaláte alebo boršče a dokonca aj vo forme kvasu!

ZDROJ:FITHACKER.RU

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>