Jedného dňa som narazil na článok, v ktorom napísali o vaječných škrupinách. Veľmi ma to prekvapilo … Ako môžete jesť škrupiny, je to odpad, ktorý dopadne do koša!
Hľadal som na internete, prečítal som pár článkov a ukázalo sa, že škrupiny nie sú LAUGHTER, ale sú zdrojom CALCIUM, ktoré ľudské telo absorbuje v 90%. Majú podobné zloženie ako zuby a ľudský kostrový systém, a preto sú veľmi užitočné pri prevencii osteoporózy. Okrem uhličitanu vápenatého je škrupina zdrojom cenných mikroelementov, medzi inými: meď, fluór, železo, mangán, síra, kremík, zinok, selén, bór, chróm, fosfor, hliník, kadmium, ortuť, olovo, stroncium, vanád, amoniak.
Obal obsahuje najviac vápnika, tvorí asi 40% sušiny, potom horčík je asi 0,45%, dusík 0,4%, fosfor asi 0,1%. Zvyšok prvkov sa vyskytuje v stopových množstvách a tiež ich telo potrebuje v takýchto množstvách.
Vaječná škrupina je ideálnym doplnkom výživy. Nepotrebujeme doplňovať ďalšie tablety, ktoré ničia štruktúru žalúdka. Stačí si predstaviť našu každodennú zdravú výživu pol gramu mušlí a naše telo dostane všetko, čo potrebuje pre potrebné fungovanie.
recept:
Namočte vaječné škrupiny do vriacej vody asi 5 minút, potom ich odložte, nechajte uschnúť, keď sú škrupiny suché, rozdrvte ich v mlynčeku na kávu. Jeme ich každý deň asi pol lyžičky. Tento prach môžeme zmiešať s jogurtom, tvarohom, posypať ich sendvičom, ale radšej ich zjem čajovou lyžičkou a okamžite vypijem vodu.
Škrupina nie je odpad!