Ryža, podobne ako zemiaky či pečivo, je z väčšej časti tvorená vysoko kalorickými sacharidmi, ktoré sú primárne zodpovedné za priberanie.
Možno ste už niekedy počuli o delenej strave, kedy by sa sacharidy a bielkoviny (hlavne mäso) nemali navzájom miešať.
Takáto strava je však pre mnohých z nás ťažko predstaviteľná, keďže ryža je obľúbená príloha práve k mäsovým jedlám.
Dnes vám preto prezradíme jeden trik, ako si ryžu pripraviť tak, aby z nej vaše telo prijalo len polovicu obvyklého množstva kalórií a navyše, aby bolo stimulované viac kalórií spáliť.
Metóda varenia ryže, čo stimuluje metabolizmus
Tým trikom je pridanie kokosového oleja. Určite ste už poučili o množstve jeho využití od starostlivosti o krásu, varenie, až po jeho viaceré zdravotné prínosy.
Keď sa kokosový olej skombinuje s ryžou, stáva sa z toho neuveriteľne zdravé jedlo.
Pomocou tejto metódy varenia sa ryža pripraví tak, že telo z nej absorbuje len polovičné množstvo kalórii, ako tomu býva pri bežnom varení.
Ryža je totiž potravina s vysokým glykemickým indexom, čo znamená, že pomerne rýchlo sa trávi a rýchlo zvyšuje hladinu krvného cukru.
Kokosový olej tento efekt spomalí.
Potvrdzuje to aj Dr. Pushparajah Thavarajah, podľa ktorého:
„Varenie ryže s pridaním kokosového oleja je najlepším spôsobom jej prípravy a výrazne zvyšuje jej prínosy pre naše zdravie. Najdôležitejším faktorom je práve spomalenie absorpcie kalórii a brzdenie rastu hladiny krvného cukru“.
Uvedený efekt sa dosahuje tým, že z pôvodne ľahko stráviteľného škrobu sa stáva ťažšie stráviteľný škrob. Ryža sa preto nepremieňa tak rýchlo na glukózu.
Výsledkom je znížené ukladanie tuku v tele. Navyše, tento ťažšie stráviteľný škrob sa stáva potravou pre prospešné črevné baktérie, čo pozitívne vplýva na zvyšovanie imunity.
Recept na prípravu ryže s kokosovým olejom
Budete potrebovať tieto suroviny:
- 2 poháre vody
- 1 polievkovú lyžicu kokosového oleja
- 1 pohár ryže
Postup:
1. Najprv priveďte vodu s kokosovým olejom do varu.
2. Následne do nej pridajte ryžu a na miernom ohni pod pokrývkou ju varte 20 minút.
3. Po dovarení sceďte zostávajúcu vodu (ak všetka nevyvrela) a nechajte ryžu mierne vychladnúť.
4. Ryžu môžete konzumovať takto čerstvo uvarenú alebo ju dať na maximálne 12 hodín do chladničky a neskôr jesť buď studenú, alebo si ju znova prihriať.
Na záver ešte jedno malé upozornenie
Ryžu po uvarení neskladujte v chladničke dlhšie ako 12 hodín.
Posledné výskumy totiž ukázali, že spóry niektorých druhov baktérii v ryži dokážu prežiť varenie a potom by sa v nej mohli začať množiť.
ZDROJ:fithacker.ru