Rozhodujúcim činiteľom prechodu na diétu by nemala byť vždy hmotnosť. Naše zdravie je najdôležitejšia vec. Strava by nám mala poskytovať vitamíny a minerály potrebné pre správne fungovanie tela. Už ste počuli piť zelerovú šťavu na lačný žalúdok? Je to skutočne skvelý spôsob, ako zlepšiť svoje zdravie a vzhľad.
Tu a tam počujeme o zázračnej strave, o čistení šťavami a zvláštnych zmesiach, ktoré majú spôsobiť chudnutie. Tentoraz je to však iné, zelerová šťava je vitamínová bomba. Pravidelné umiestňovanie na lačný žalúdok môže priniesť skutočne dobré výsledky.
Zeler
Zeler je skutočná vitamínová bomba. Má veľa vlákniny a veľkú dávku vitamínov:
Vitamín C, B1, B2, B3, B6, A, D a E.
Aby sme dostali pol pohára zelerovej šťavy, potrebujeme iba zväzok. Zelerová šťava má na rozdiel od iných zeleninových štiav veľmi nízky obsah kalórií a cukru. Jedna pohárik šťavy obsahuje menej cukru ako stredne veľká mrkva.
Čo sa stane po pití šťavy?
- Zeler má antioxidačné vlastnosti, čo znamená, že je užitočný v boji proti akné.
- Šťavnatá šťava je bohatá na železo, horčík a sodík. To znamená, že má alkalizačné vlastnosti a môže naturalizovať kyslé jedlá. Pitie zelerovej šťavy nám pomôže udržať rovnováhu pH v našom tele.
- Zeler je prirodzený spôsob, ako zabrániť cukrovke 2. typu. Má vysoký obsah vitamínu K, a tak zlepšuje našu citlivosť na inzulín.
- Vďaka vysokému obsahu vitamínu A pomáha piť zelerovú šťavu nalačno udržať náš zrak. Chráni povrch očí pred vírusmi a baktériami. Súcit pravidelne môže zabrániť katarakte v dlhodobom horizonte.
- Zeler môže oslabiť rakovinové bunky a urobiť ich náchylnými na liečbu. To všetko vďaka luteolínu, ktorý je protirakovinový.
- Zeler vďaka svojmu vysokému obsahu draslíka môže regulovať hladinu vody v našich bunkách tela. Je to preto, že draslík sa v našom bunkovom systéme správa ako nabitý elektrolyt. Vďaka tomu je naša pokožka pevnejšia a menej náchylná na vrásky.
Šťava recept
Šťavu z zeleru možno piť čisto, ale bude chutiť omnoho lepšie, ak sa zmieša s nasledujúcimi prísadami:
- Jedno jablko
- Kúsok zázvoru
- Kúsok kurkumy
- 2 – 3 stonky zeleru
- Jeden citrón
- Štipľa chilli
- Polovica čerstvej uhorky.
Ovocie a zeleninu vytlačte pomocou odšťavovača a pridajte korenie. Najlepšie je vypiť čerstvú šťavu ihneď po vytlačení.
ZDROJ:kobieceinspiracie.pl