Vzácny a jedinečný recept na voňavý makový a orechový závin

Tento makovník a orechovník, ktorý by si každý mal určite uchovať aj pre ďalšie ganerácie.

Chutný maslový závin (recept na 4 záviny)

Cesto:

  • 600 g polohrubej múky
  • 60 g práškového cukru
  • 2 ks žĺtky
  • 50 g droždia
  • 2 dcl mlieka
  • 250 g masla

Maková plnka:

300 g maku, hrozienka, 1 dcl rumu, citrónová kôra, 300g kryštálového cukru, 1,5 dcl vody. Z cukru a vody uvaríme cukrový sirup (na niť). Do maku zamiešame horúci sirup a pridáme 1 dcl rumu a asi 3 prúžky citrónovej kôry.

Orechová plnka:

300 g mletých orechov, pomarančová kôra, 300 g kryštálového cukru, 1,5 dcl vody. Do orechov zamiešame horúci cukrový sirup a asi 3 prúžky pomarančovej kôry.

Príprava závinu:

Vo vlažnom mlieku rozpustíme cukor, pridáme kvasnice, pripravíme kvások. Do vykysnutého kvásku pridáme žĺtky, prešľaháme a pridáme rozpustené maslo. Všetko pridáme do múky a šľahačom (lepšie však ručne) spracujeme cesto. Vyformujeme 4 rovnaké bochníky a necháme 30 min. odstáť. Naplníme plnkou.

Plnku si rozdeľte na rovnaké časti (ak by bolo niekde plnky veľa, závin praskne). Makovú plnku po natretí ešte posypeme hrozienkami. Hotový závin potrieme 3 krát rozšľahaným celým vajcom a 1 krát žĺtkom. Dáme na 40-45 minút piecť do vyhriatej rúry (160 stupňov).

ZDROJ:bidista.com

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>