Sériu piatich najlepších marinád na mäso ocenia predovšetkým milovníci grilovania. Týchto 5 marinád Vás dostane rovno do kulinárskeho neba.
Tak poďme sa dobre najesť a užiť si nefalšovanú chuť mäsa opečenou na ešte nefalšovanejšom ohni.
Marináda „Pozdravy z Balkánu“
Suroviny na 2 kg mäsa:
- 3 ks sladkej červenej papriky
- 120-150g koriandra
- 650g bieleho jogurtu
- šťava z ½ citróna
- soľ a korenie podľa chuti
Ogrilujte papriky na mriežke a narežte ich na tenšie prúžky. Zmiešajte jogurt s citrónovou šťavou a korením. Koriander môžete použiť aj čerstvý. Dobre premiešajte a môžete naniesť na mäso.
Marináda „Mediterran“
Suroviny na 2-2,5 kg mäsa:
- 450ml olivového oleja
- 650ml rastlinného oleja
- šťava z ½ citróna
- vetvička tymiánu
- 3 vetvičky rozmarínu
- 2 vetvičky šalvie
- 1 strúčik cesnaku
- korenie a soľ podľa chuti
Zmiešajte oba druhy oleja a pridajte doň citrónovú šťavu, korenie a nahrubo nasekané čerstvé bylinky. Pretlačte alebo nožom rozdrvte cesnak a pridajte do marinády. Dôkladne premiešajte a môžete naniesť na mäso.
Lahodná marináda s pomarančom
Suroviny na 2-3 kg mäsa:
- 1 väčší pomaranč
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL sušenej bazalky
- 1 lyžičku mletého kardamónu
- 650ml kyslej smotany
- 250g majonézy
- soľ a korenie podľa chuti
Na tenkom strúhadle nastrúhajte umytú pomarančovú kôru, z dužiny vytlačte šťavu a všetko premiešajte s cesnakom, bazalkou a kardamónom. Pridajte soľ a korenie a na záver smotanu s majonézou. Všetko dôkladne premiešajte a môžete naniesť na mäso.
Marináda z vína
Suroviny na 2 kg mäsa:
- 200g cibule
- 150ml vlažnej vody
- 250ml suchého bieleho vína
- 4 stonky citrónovej trávy
- 2 lyžičky bieleho korenia
- soľ podľa chuti
Cibuľu nakrájajte na kocky, pridajte víno, soľ, vodu a nakrájanú citrónovú trávu na malé kúsky. Ak nemáte k dispozícii citrónovú trávu, použite približne rovnaké množstvo najemno nastrúhanej citrónovej kôry. Na záver pridajte biele korenie a všetko dobre premiešajte. Môžete naniesť na mäso.
Marináda „Florence“
Suroviny na 2-3 kg mäsa:
- 2-3 citróny
- 1 strúčik cesnaku
- 1-2 vetvičky rozmarínu
- 250ml olivového oleja
- 750ml rastlinného oleja
- nahrubo namleté čierne korenie a soľ podľa chuti
Citróny vyžmýkajte, zmiešajte s roztlačeným cesnakom a nasekaným rozmarínom. Nechajte 2-3 minúty odstáť, aby sa uvoľnili vône a pridajte zmes olejov, korenia a soli. Dobre premiešajte a naneste na mäso.
Tieto jedinečné a úžasne chutné a voňavé marinády Vám spestria nielen Váš pobyt na chate alebo v prírode, ale zanesú Vás do cudzích krajín, kde domáci presne vedia, čo je sviežosť a čo mäsko krásne zjemní a dodá mu tú správnu bylinkovú chuť!
ZDROJ.bidista.com