Vynikajúca roláda pre milovníkov špenátu s fantastickou chrenovou plnkou

Špenátová roláda je veľmi pôsobivý predjedlo pre sviatočný stôl. Pre mňa to však nebude roláda s údeným lososom a smotanovým syrom, ktorá je veľmi známa, ale v inom vydaní … s chrenovou plnkou s pridaním šunky, syra, vajec a žeruchy. 
Roláda je rovnako chutná ako pôvodná verzia. Výrazná chuť mu dodáva pridanie chrenu do plnky, takže to nie je nijako nevýrazné. Špenátový koláč s chrenovou plnkou je skvelým spoločníkom a určite prekvapí aj vašich hostí.


Zloženie: 

  • 450 g mrazeného špenátu
  • 4 vajcia
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžičku citrónovej šťavy
  • 1/3 lyžičky muškátového orieška
  • soľ, korenie
  • 1 polievková lyžica oleja

Plnka z chrenu:

  • cca 250 g celej šunky
  • asi 125 g žltého syra v kocke
  • 4 vajcia
  • hrsť žeruchy
  • 2-3 lyžičky strúhaného chrenu 
  • 2 polievkové lyžice prírodného jogurtu
  • 1 polievková lyžica majonézy
  • soľ, korenie

Príprava:

Oddeľte žĺtky od bielok. Bielkov sme porazili štipkou soli do tuhej peny.

Olej sa zahrieva na panvici a špenát smažíme, až kým sa z neho voda takmer neodparí. Potom pridajte strúčiky cesnaku stláčané cez lis a citrónovú šťavu, soľ, korenie a muškátový oriešok. Fritujte niekoľko minút, kým sa voda úplne neodparí. Ochladíme.

Pridajte pridané žĺtky do chladeného špenátu a dôkladne premiešajte. Potom pridajte rozbité vaječné bielky a jemne premiešajte lyžičkou.
Nádobu na pečenie vyslelieme papierom na pečenie a položte hmotu zo špenátu. Zarovnajte a vložte do rúry predhriatej na 180 stupňov asi 15 minút. 

Šalát z chrenu:

Varte vajcia tvrdo. Ochlaďte a potom nakrájame na malé kocky. Syr a šunku nakrájajte na malé kocky.
V miske zmiešame prírodný jogurt s majonézou a strúhaným chrenom. Dochutíme soľou a korením.
Vo veľkej miske zmiešame plátky šunky so syrom a vajcami. Pridáme umytú a sušenú ryžu a pripravenú chrenovú omáčku. Všetko dôkladne premiešame.
 

Pripravenú plnku položte na vychladený špenátový koláč a rovnomerne ju rozotrite po celom povrchu. Rolujte z krátkej strany, pomôcť si môžete s papierom na pečenie, potom zabaliť do papiera a vložte do chladničky na min. 2 hodiny, najlepšie celú noc.
Uchovávajte v chladničke.

ZDROJ:kuchniamagdaleny.pl

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>