Vyhadzujete kôstku z avokáda? Ak áno, teraz vám ju nebudeme odporúčať zasadiť, ale radšej ju olúpte a prevarte vo vriacej vode

Iste viete o tom, aké zdravé je krémové avokádo. Toto vynikajúce ovocie je výbornou náhradou majonézy a masla. Avokádo lieči váš kardiovaskulárny systém a prospieva cievam, znižuje zápaly, omladzuje pokožku a zlepšuje kvalitu vlasov. Ale vedeli ste, že kôstka z avokáda, ktorú často vyhadzujeme, je jednou z najvýživnejších častí tejto superpotraviny?

Ruku na srdce, odložili ste niekedy kôstku z avokáda aj na niečo iné, než pre deti na hranie, či na neúspešné stávkovanie v tégliku od jogurtu? Po tomto článku už zrejme túto chybu neurobíte. Keď sa dozviete, čo všetko kôstka z avokáda dokáže a aké má vlastnosti, už nikdy ju nevyhodíte do koša.

Na čo už len kôstka môže byť užitočná?

Aminokyseliny z jedinej avokádové kôstke sú plné vitamínov a minerálov a pre ľudské telo sú neuveriteľne užitočné. Bojujú hneď s niekoľkými ochoreniami, medzi inými aj s obezitou, kardiovaskulárnymi chorobami, nedostatkom libida, chronickou únavou, štítnou žľazou, ale aj bolestivosťou svalov a kĺbov. Flavonoidy v nej majú silné protinádorové účinky, a tak pomáhajú chrániť aj pred vznikom tohto nebezpečného ochorenia.

Kôstka z avokáda sa používa v kozmetickom priemysle. Je obrovským zdrojom kolagénu, o ktorom je známe, že viditeľnejšia účinkov dosiahne, keď sa do tela dostáva zvnútra a nie zvonku pri plastických zákrokoch.

Liečivý prášok

Pravdepodobne si hovoríte, že to všetko je veľmi pekné, lenže čo s takou kôstkou z avokáda? Ako ju spracovať? Je predsa obrovská a tvrdá. Spracovanie kôstky pritom nie je žiadny problém. V prvom rade by ste mali vedieť, že avokádovú kôstku je dobré konzumovať alebo používať v práškovej podobe. V prvom rade musíte z kôstky odstrániť vrchnú hnedý obal. Jadro dajte do trochy vriacej vody a nechajte ho prejsť varom, kým nechytí zlatistú farbu. Po uvarení jadro nechajte vyschnúť, najlepšie na noc v priestore kde sa hýbe vzduch, napríklad na balkóne. Potom ho jednoducho zomeľte na prášok v mlynčeku na kávu, či v mixéri. Alebo. Najlepší spôsob je postrúhať ju na strúhadle ako napríklad muškátový oriešok.

Pozor, ak máte problémy so zápchou, konzumujte prášok opatrne. Ideálne je, ak si maximálne dva krát týždenne zalejete lyžicu prášku vriacou vodou. Nápoj môžete piť namiesto čaju alebo kávy. Užívanie sa neodporúča častejšie ako raz za tri dni, pretože nadmerná konzumácia môže spôsobiť zápchu. Prášok môžete pridávať aj ako korenie do Vašich obľúbených jedál. Znesie všetko – teplo i zimu.

Kozmetická záležitosť

Ak trpíte mastnou pleťou, akné a tvorbou hnisavých vyrážok, pripravte si z prášku z avokáda pastu alebo hustejšiu kašu. Zmiešaním jednej lyžičky prášku a trochy vody dostanete ten správny liek na všetky kožné ochorenia. Nechajte kašičku na tvári pôsobiť asi 10-15 minút a potom ju jednoducho opláchnite.

Rovnako si môžete pripraviť masku, ktorá je užitočná v boji proti vypadávaniu vlasov. Zmiešajte 2-3 lyžičku prášku a trochu olivového alebo ricínového oleja a votrite si zmes do polovlhkých vlasov. Nechajte masku pôsobiť aspoň hodinu a potom vlasy zmyte šampónom. Nebojte sa skúšať nové veci a dôverujte viac prírode ako umelé kozmetike. Vaše telo Vám to oplatí!

ZDROJ:fithacker.ru

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>