Niekedy nemôžeme nájsť ten správny recept, alebo, čo je horšie, nemáme dosť času na jeho kysnutie.
Tu je recept, na ktorý môžeme zabudnúť na kysnutie.
zloženie:
- 1 pohár kyslej smotany (2 dl)
- 1 šálka sadla
- 2 vajcia
- 3 polievkové lyžice cukru
- 1 lyžička soli
- 5 dkg kvasiniek
- cca. múky 60-80 dkg
Pre mazanie:
- 1 vajce
Na plnenie maku, na 3 záviny:
- 50 dkg maku
- 40 dkg cukru
- trocha mlieka
- 2 balenia vanilkového cukru
Pre náplň z orechov, na 3 záviny:
- 50 kg vlašských orechov
- 40 dkg cukru
- trocha mlieka
- 2 balenia vanilkového cukru
Príprava: Najskôr pripravte výplne, tj zmiešajte vyššie uvedené prísady do misy, podľa toho, či vyrábate mak alebo orechy. Potom môže prísť na rad cesto.
Zmiešajte kyslú smotanu, tuk, cukor, soľ a vajcia, rozdrvte droždie a pridajte múku. Mieste, ale nie príliš tvrdo. Natiahnite ho, rozdeťte ho na tri časti a rozvaľkajte, naplňte ho podľa potreby a zrólujte.
Natrite ich vrcholy vajcami vyšľahanými, pichnite ich vidličkou a môžu ísť do rúry. Pečieme cca 25 minút pri 180 stupňoch.
ZDROJ:twice.hu