Všetky hrnce vo vašej kuchyni sa môžu nádherne lesknúť a my vieme, ako to ľahko dosiahnete

Určite každá z vás túži po tom, aby sa vám všetok riad, ozdobné vázy alebo krásne sošky nádherne leskli. Dáme vám pár rád, ako to ľahko dosiahnete.

Striebro 

Najlepšie urobíte, ak zájdený vzácny kov potriete zmiešanou pastou zo škrobovej múčky a vody. Túto zmes naneste jemnou handričkou napríklad na príbor zo striebra a nechajte uschnúť. Následne preleštite mäkkou handričkou. Tip: Ak do skrinky alebo zásuvky so strieborným príborom vložíte kúsok kriedy, zabránite tým zoxidovaniu striebra, ostane dlhšie lesklé.

Meď 

O lesk medi sa vám postará pasta, ktorá sa skladá z rovnakého podielu bieleho octu a soli. Akonáhle táto zmes po zmiešaní prestane kypieť, naneste ju na handričku, ktorou meď potriete. Potom opláchnite čistou vodou a vyleštite. Dôležité: medené výrobky a riad nikdy neumývajte v umývačke riadu, lebo inak sa sfarbia do zelena!

Mosadz 

Pastou z citrónovej šťavy a soli dosiahnete nádherný lesk aj pri tomto kove, a to celkom jednoducho: túto zmes naneste a nechajte uschnúť. Predčasnému zmatneniu kovu zabráni vyleštenie glycerínom (dostanete ho v lekárni).

Ušľachtilá oceľ

Fľaky na hrncoch a panviciach odstránite bezfarebným octom. Naplňte ním hrnce, ktoré chcete zbaviť fľakov, a nechajte 30 minút pôsobiť. Potom dobre poumývajte mydlovou vodou. Nalepené a zaschnuté zvyšky jedla odstránite, keď ich pretriete surovou zemiakovou šupkou.

Chróm 

Na dosiahnutie vysokého lesku pri chróme potrebujete trošku múky alebo bielej vazelíny, ktorú naneste na jemnú handričku a pretrite ňou hrnce alebo iný riad, tie sa budú potom nádherne lesknúť. „Kolová kúra“ zabráni tomu, aby hrnce rýchlo opäť zašli. Namočte handru do koly, potrite ňou všetky pochrómované povrchy a nechajte zaschnúť. Neskôr ešte poriadne vyleštite.

ZDROJ:takprosto.cc

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>