Úloha hostiteľky ma nesmierne baví a návštevu i rodinu vždy rada prekvapím niečím novým. Klasické chlebíčky a obložené misy nám už popravde lezú hore krkom a keď som mala naposledy privítať hostí, ktorí k nám mali prísť po celodennej „šichte“ v práci, skúsila som túto dobrotu. Nielen že bol každý sýty a nadmieru spokojný, ja som sa vyhla zdĺhavej príprave a státiu pri hrncoch. Pripravte si túto fajnovú mäsovú lahôdku aj vy a budete sa zalizovať až za ušami.
Suroviny:
- 6 väčších plátkov bravčového mäsa (pokojne nahraďte hovädzím)
- 4 kyslé uhorky (čo najväčšie)
- 4 cibule
- 10 plátkov slaniny (hrubšie)
- 4 až 5 strúčikov cesnaku
- trochu oleja
- horčicu
- soľ a mleté čierne korenie
Na omáčku
- 500 ml červeného vína
- 700 ml hovädzieho vývaru
- 1 cibuľu
- 1 polievkovú lyžicu paradajkového pretlaku
- 1 balenie zeleniny do polievky
- 2 bobkové listy
- olej
- soľ a čierne korenie
Postup:
Začneme s prípravou mäsa. Jednotlivé plátky mäsa jemne npoklepeme tĺčikom, aby sme zväčšili ich plochu. Každý plátok potom osolíme a okoreníme z oboch strán. Potom si prelisujeme cesnak, cibuľu nakrájame na kolieska a uhorku na pozdĺžne pásy. Potom začneme vrstviť: na plátok mäsa natrieme cesnak a horčicu, uložíme 2 plátky slaniny, ktoré zakryjeme kolieskami cibule a plátkami uhoriek. Potom túto vrstvu prikryjeme ďalším kusom mäsa a znova zopakujeme postup. Keď minieme všetko mäso a ingrediencie, celú túto navrstvenú mäsovú pochúťku musíme zviazať motúzom tak, aby sa nám to nerozpadlo.
Zatiaľ si môžeme zapnúť rúru a pripraviť omáčku, ktorou ešte mäso zalejeme. Na rozpálenom oleji si osmažíme na drobno nakrájanú cibuľu, ku ktorej potom pridáme rovnako na drobno nakrájanú zeleninu. Občas premiešame a keď zelenina chytí farbu, pridáme soľ a čierne korenie, paradajkový pretlak a 2 bobkové listy. Všetko dobre premiešame a necháme chvíľu variť, následne pridáme aj červené víno, mierne stiahneme plameň a necháme ešte pár minút variť.
Navrstvené a zviazané mäso potom preložte do pekáča a zalejte pripravenou omáčkou. Pekáč alebo zapekaciu misu prikryte pokrievkou alebo alobalom a nechajte piecť pri 180 stupňoch asi 2 až 2 a pol hodiny pre hovädzie mäso, pokiaľ ste použili klasické bravčové stačí vám cigánsku piecť aj kratšie.
Po upečení odstránime motúz a môžeme servírovať so zemiakmi alebo klasicky s chlebom či žemľou. Oblohu si zvolíme podľa chuti.
ZDROJ.bidista.com