Pripravte si neobvyklý chrumkavý skladaný chlieb s pikantným medvedím cesnakom a jemnou mozzarellou, môžeme podávať ku grilovanému mäsu, alebo len tak ku vínku. Je to úžasne chutný a originálny recept.
Potrebujeme:
Cesto:
- 180 g vody
- 20 g olejalyžička soli
- 1/2 lyžičky cukru
- 30 g ražnej chlebovej múky
- 60 g pšeničnej chlebovej múky
- 210 g hladkej múky
- 10-12 g droždia
postup:
Cesto som miešala robotom, z 1,5 vyššie uvedenej dávky – pečie savo forme na chleba (taká väčšia forma na biskupský chleba).
Z vody, cukru, trochy hladkej múky (odobrané z odváženého množstva) a droždia urobíme kvások, ktorý je potrebné nechať asi 15-20 minút kysnúť. Pridáme zvyšok surovín, vymiesime cesto a necháme ho, zakryté proti vysýchaniu, asi hodinu nakysnúť.
Potom prepracujeme a na doske rozvaľkáme na obdĺžnik (približne 30×50 cm), potrieme ho rozpusteným maslom, zmiešaným s rozotretým cesnakom a posypeme nakrájanými bylinkami a syrom.
Plát pozdĺžne rozrežeme na 5 pruhov, naukladáme ich na seba a narežeme na 6 dielikov (trochu mi to pripomínalo krájanie domácich širokých rezancov). Tieto štvorcové „balíčky“ potom naukladáme do formy nastojato, pekne jeden za druhým (forma by mala byť dobre vymazaná tukom alebo vyložené papierom na pečenie, fóliou.
Necháme vykysnúť, ak nám zostala troška rozpusteného masla, potrieme chleba zvrchu a upečieme vo vyhriatej rúre (asi 180 ° C / 30-40 minút – každá rúra pečie inak a trhacie chlebík musí byť upečený, ale nie dotvrda a vysušený).
Hotový chlebík vytiahneme z formy, necháme jemne vychladnúť a ešte teplý už môžeme jesť.
ZDROJ:bidista.com