Vidíme ich v obchodoch, ale väčšina z nás ich nepozná: toto ovocie má magické vlastnosti!

Kaki (známe tiež ako tomel alebo sharon) je oranžové ovocie pochádzajúce zo subtropov. Ľahko sa olúpajú a pichajú, chutia ako zrelé slivky alebo žlté paradajky a sú skvelé ako nízkokalorická, výživná doplnok do sladkých a suchých jedál. Je to však pozoruhodné predovšetkým vďaka svojim vlastnostiam podporujúcim zdravie.

Múdrosť tradičnej čínskej medicíny

Plody kaki sú v čínskej medicíne známe už tisíce rokov. Číňania si ich vážia predovšetkým pre vlastnosti, ktoré uprednostňujú liečbu rôznych zdravotných ťažkostí. Hrsť listov tejto rastliny stačí na prípravu nápoja, ktorý nielen znižuje zrážanie krvi a znižuje tlak, ale má aj vlastnosti proti rakovine. Pitie dennej kávy má priaznivý vplyv na celé naše telo.

Blahodarné varenie pre zdravie

V Poľsku sú predovšetkým k dispozícii plody kaki, ktoré nie sú horšie ako zdravé vlastnosti infúzií z listov tohto stromu. Vďaka vysokému obsahu fytochemických zlúčenín má blahodárne antioxidačné účinky na naše telo. Vysoký obsah vlákniny podporuje trávenie a čistenie a bohatosť vitamínov a minerálov presahuje množstvo poľského ovocia.

Kaki – nutričné ​​hodnoty (v 100 gramoch ovocia)

  • Energetická hodnota – 70 kcal
  • bielkovín – 0,58 g
  • tuku – 0,19 g
  • uhľohydrátov – 18,59 g

    Vitamíny

    Vitamín A – 0,1627 mg
    Vitamín B6 – 0,100 mg
    Vitamín C – 7,5 mg
    Vitamín E – 0,73 mg
    Vitamín K – 2,6 µg
    Tiamín – 0,030 mg
    Riboflavín – 0,020 mg
    niacín – 0,100 mg
    Kyselina listová – 8 µg

    Minerály

    zinok – 0,11 mg
    Fosfor – 17 mg
    horčík – 9 mg
    draslík – 161 mg
    sodík – 1 mg
    vápnik – 8 mg
    železo – 0,15 mg

    Spása pre zrak

    Vysoký obsah provitamínu A (beta-karotén), o ktorom vieme okrem iného mrkva, podporuje správne fungovanie zraku . Okrem toho znižuje potenciálne riziko výskytumakulárna degenerácia, poškodenie šošoviek a rozvoj katarakty . Kaki bude preto skvelým liekom pre ľudí, ktorí chcú mať zrak sokola až do konca života.


Protirakovinové vlastnosti ovocia kaki

Mnohé roky výskumu, okrem iného, ​​v Japonsku (kde je toto ovocie známe a ocenené po stáročia) ukazujú potenciál persimónov v prevencii rozvoja rakoviny . Látky, ktoré obsahujú, môžu spôsobiť odumretie rakovinových buniek (tento proces v medicíne sa nazýva apoptóza). To všetko vďaka vysokému obsahu polyfenolov, ktorých vhodné dávky podľa štúdií leukémie inhibovali rast a reprodukciu buniek MOLT-4 lymfoblastickej leukémie.

Pravidelne konzumovaný kaki znižuje cholesterol

Vo svete, v ktorom sa nezdravé stravovacie návyky stali skutočnou pohromou všetkých rozvinutých krajín, je jedným z najbežnejších problémov abnormálny (príliš vysoký) cholesterol. Výskum vedcov ukázal, že v porovnaní s kontrolnou skupinou skupina subjektov, ktoré pravidelne konzumovali kaki ovocie, znižovala svoje triglyceridy a LDL cholesterol.

Kaki použitie kaki

Zvyčajne spájame zdravé výrobky, ktoré nie sú veľmi dobré. S kaki sa však líši! Ak si pri výbere ovocia v obchode pamätáme na tých, ktorí hľadajú mäkkú a dobre zafarbenú pokožku, bude starostlivosť o vaše zdravie potešením! Kaki môžeme jesť surové s kožou alebo bez nej. Musíte len ovocie dôkladne umyť, Kaki bude skvelým doplnkom koláčov z pečiva a kvasníc. Používa sa tiež v omáčkach na mäso a zeleninu.

ZDROJ:kobieceinspiracie.pl

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>