Viac ako dve porcie hranolčekov týždenne súvisí s predčasným úmrtím

Chuťovo sa jedná o neodolateľnú lahôdku, po ktorej mozog baží, pretože sa vyvíjal po milióny rokov vo utrpenia a hladu. Kalorické bomby sú pre neho skutočne ako drogy, lenže ich prísun do tela človeka zabíja. Nadmerná konzumácia vyprážaných zemiakov totiž preukázateľne súvisí s predčasným úmrtím. Za nadmernú konzumáciu sa myslí viac ako dve porcie hranolčekov týždenne. Keď sa spojí škroby sa vyprážaným tukom, stáva zo pokrmu väčšinou droga. Takýmto príkladom sú vyprážané hranolky.


Sami autori z USA ale zdôrazňujú, že na vine nie sú len hranolky. Osoby, ktoré je totiž konzumujú vo vyššom množstve, majú všeobecne veľmi zlé stravovacie návyky a nezdravý životný štýl. Preto nie je potrebné sa obávať tohto pokrmu ako zaručeného jedu. Lenže vo väčšej miere sa z dobroty stáva zabijak. A tým viac, čím menej konzument inak dbá na svoje zdravie.

Hranolky sú výživovo veľmi chudobné. Sú veľmi bohatým zdrojom energie, ale okrem sacharidov a tukov nedodávajú telu takmer nič iné. Ich nadmerná konzumácia súvisí s obezitou a ďalšími zdravotnými ťažkosťami – chorobami srdca a ciev či diabetom 2. typu.

Škodia ako cigarety

Hranolky sú veľmi bohatým zdrojom karcinogénnych akrylamidu. Tie vznikajú zo škrobov pri smažení, pečení a praženie za vysokých teplôt. Čím vyššia teplota a čím tmavšie potom hranolky sú, tým horšie. Akrylamid sú silné karcinogény obsiahnuté tiež v cigaretovom dyme.Európsky úrad pre bezpečnosť potravín potvrdil, že akrylamid je karcinogén a jeho konzumácia súvisí s ochorením rakovinou.

“ Akrylamidu sa tvoria v množstve pečených a vyprážaných pokrmov bohatých na polysacharidy, predovšetkým v hranolčekoch, zemiačikoch, ale aj chlebe, sušienkach a káve. Akrylamid je taktiež známy ako súčasť cigaretového dymu, „ uvádza Európsky úrad pre bezpečnosť potravín EFSA.

Viac ako polovica príjmu akrylamidu u detí pochádza práve z hranoliek, vyprážaných zemiakov a kroket. Pokiaľ už rodičia teda pripravujú deťom tieto pokrmy, mali by ich smažiť pri nižšej teplote a maximálne dozlatista. Čím tmavší totiž pokrm je, tým je v nich akrylamidu viac.

Máme dôkazy z laboratórnych testov na zvieratách, že akrylamid a jeho metabolit gylcidamid sú genetoxické a karcinogénne, poškodzujú DNA a spôsobujú rakovinu … Najdôležitejšie skupinou potravín prispievajúcich k príjmu akrylamidu sú vyprážané zemiakové potraviny, káva, sušienky, krekry, chrumkavý chlieb, hrianky a toasty, „uvádza ďalej EFSA.

ZDROJ:takprosto.cc

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>