Rýchly, chutný a jednoduchý koláčik, ako dakedy robievala moja babička, keď mala veľa práce okolo domu a chcela nás potešiť dobrou maškrtou. Zmiešala prísady, dala do rúry a poliala polevou.
Potrebujeme:
Na cesto:
- 2 vajcia
- 1 šálku kryštálového cukru
- 1 šálku oleja
- 1 šálku mlieka
- 1 šálku pšeničnej krupice
- 1 šálku mletých orechov (môžete dať aj kokos)
- 3 lyžice kakaa
- 1 prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 3 väčšie jablká
Poleva na vrch:
- 1,5 šálky mlieka
- ½ šálky kryštálového cukru
- 200 g tmavej čokolády
- 100 g margarínu alebo masla
Postup:
Vajcia ušľaháme s cukrom a vanilkou. Primiešame mlieko, olej a nastrúhané jablká. Nakoniec pridáme aj sypké prísady, ako je krupica, kakao, orechy a prášok do pečiva. Všetko dôkladne premiešame tak, aby vznikla jednotná zmes. Plech na pečenie vymastíme a vylejeme naň cesto – pečieme pri teplote 200 stupňov 30 minút.
Na prvú polevu zmiešame mlieko s cukrom, 50 g margarínom a 100 g čokolády. Dáme na oheň rozpustiť, nalejeme na upečené cesto a necháme vsiaknuť.
Zvyšnú čokoládu zmiešame so zvyšným margarínom a vylejeme na vychladnutý koláč. Vložíme do chladničky a po niekoľkých hodinách môžeme pozvať hostí na kávičku.
ZDROJ: mogujatosama