Výsledok štúdií poukazuje až 30 percentné zníženie pravdepodobnosti vzniku rakoviny hrubého čreva u pacientov, ktorí pili kávu oproti tým, ktorí kávu nepili. Riziko je dokonca priamo úmerné počtu šálok ktoré použili – riziko sa znížilo o 22 percent u pacientov, ktorí vypili jednu až dve šálky kávy denne a o 44 percent po dvoch šálkach kávy. Takmer šesťdesiatpercentné zníženie rizika evidovali pri konzumácii dvoch a viac šálok denne.
Káva aktivuje priechod potravy do hrubého čreva
Podľa autorov štúdie, káva hrá dôležitú úlohu urýchľovača, ktorý aktivuje priechod potravy do hrubého čreva a tým spôsobuje zníženie expozície tkanív karcinogénom.
Káva predchádza aj Alzheimerovej chorobe
Pokiaľ ide o druhú štúdiu, vedci z Inserm Univerzity v Lille, vyjadrujú myšlienku ochranného účinku kofeínu na niektoré mozgové choroby, vrátane ochorenia na Alzheimerovu chorobu. Výskumy boli realizované na myšiach, kde pravidelný príjem kofeínu bránil pamäťovým deficitom a niektorým modifikáciam tau proteinu (tau je známy proteín, ktorého abnormálna akumulácia v nervových bunkách je zodpovedná za kognitívne poruchy u pacientov s Alzheimerovou chorobou). Preto sa vedci sústredia „na klinické štúdie pôsobenia kofeínu u pacientov s Alzheimerovou chorobou“, ako sa vyjadril David Blum, vedúci výskumu v Inserm, ktorý zároveň štúdie viedol.
ZDROJ:fithacker.ru