V šálke kávy sa neskrýva len energia, predchádzate aj vzniku rakoviny hrubého čreva

Na Universite od Southerm California boli publikované dve štúdie na ktorej sa zúčastnilo osem a pol tisíc dobrovoľníkov, vrátane piatich tisícov pacientov s kolorektálnym karcinómom, takže s nádorom hrubého čreva.

A čo zistili?

Výsledok štúdií poukazuje až 30 percentné zníženie pravdepodobnosti vzniku rakoviny hrubého čreva u pacientov, ktorí pili kávu oproti tým, ktorí kávu nepili. Riziko je dokonca priamo úmerné počtu šálok ktoré použili – riziko sa znížilo o 22 percent u pacientov, ktorí vypili jednu až dve šálky kávy denne a o 44 percent po dvoch šálkach kávy. Takmer šesťdesiatpercentné zníženie rizika evidovali pri konzumácii dvoch a viac šálok denne.

Káva aktivuje priechod potravy do hrubého čreva

Podľa autorov štúdie, káva hrá dôležitú úlohu urýchľovača, ktorý aktivuje priechod potravy do hrubého čreva a tým spôsobuje zníženie expozície tkanív karcinogénom.

Káva predchádza aj Alzheimerovej chorobe

Pokiaľ ide o druhú štúdiu, vedci z Inserm Univerzity v Lille, vyjadrujú myšlienku ochranného účinku kofeínu na niektoré mozgové choroby, vrátane ochorenia na Alzheimerovu chorobu. Výskumy boli realizované na myšiach, kde pravidelný príjem kofeínu bránil pamäťovým deficitom a niektorým modifikáciam tau proteinu (tau je známy proteín, ktorého abnormálna akumulácia v nervových bunkách je zodpovedná za kognitívne poruchy u pacientov s Alzheimerovou chorobou). Preto sa vedci sústredia „na klinické štúdie pôsobenia kofeínu u pacientov s Alzheimerovou chorobou“, ako sa vyjadril David Blum, vedúci výskumu v Inserm, ktorý zároveň štúdie viedol.

ZDROJ:fithacker.ru

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>