Ananás je jedným z niekoľkých jedlých druhov ovocia z rodiny „Bromeliad“.
Ale vedeli ste, že môžete použiť celé ovocie a dokonca aj šupku?
Tu budeme objavovať ako!
Výživové výhody ananásu
Ananás je plný vitamínu C a mangánu. Obsahujú aj vlákninu a bromelaín, čo je enzým.
Mangán je dôležitý na obranu proti antioxidantom. Ananás tiež obsahuje tiamín a vitamín B, čo je dobré pre výrobu energie.
Toto úžasné ovocie je ideálne pre diéty, pretože nemá žiadny cholesterol, žiadny tuk a má nízky obsah sodíka. Šálka ananásu obsahuje len 82 kalórií.
Zdravé vlastnosti ananásov
- Protizápalový
Jediným potravinovým zdrojom bromelaínu je ananás. Jadro ovocia má najvyššiu koncentráciu bromelaínu, ale nachádza sa aj v celom ovocí. Jeho protizápalové vlastnosti robia bromelaín užitočným pri liečbe športových úrazov a zmierňovania bolesti.
- Protirakovinové vlastnosti
Bromelain pôsobí ako agent, ktorý úspešne bojuje proti rakovine. Ananás pracuje spolu s chemoterapiou pri potláčaní rakovinových buniek. Obsahuje tiež beta-karotén, ktorý chráni pred rakovinou prostaty a hrubého čreva.
- Výhody pre srdce
Vitamín C chráni proti chorobám srdca. Podľa mnohých štúdií vitamín C vo vysokých množstvách znižuje riziko koronárnych ochorení srdca.
- Prevencia šedého zákalu
Vitamín C má rozhodujúcu úlohu pri ochrane vírusu. Vyšší príjem vitamínu C môže znížiť riziko katarakty.
- Plodnosť
Ananás je bohatý na množstvo minerálov a vitamínov vrátane vitamínu C, medi, beta-karoténu, kyseliny listovej a zinku. Mnohé z týchto vitamínov dokážu zvýšiť plodnosť u žien a mužov.
- Astma
Beta-karotén z ananásu sa počas procesu trávenia mení na vitamín A. Niekoľko štúdií naznačuje, že betakarotén môže znížiť riziko astmy vyvolanej cvičením.
- Artróza
Toto ovocie môže byť užitočné pri liečení osteoartritídy kvôli jej protizápalovým vlastnostiam.
Recept na „zázračný“ ananásový džús:
Potrebné zložky:
- 1 l filtrovanej vody
- 1 celý ananás so svojimi šupkami
- sladidlo na chuť
Príprava:
- Najprv umyte ananás dobre. Odlúpnite ananás a oddeľte kôru, odstráňte ovocie a kôru.
- Varte kôru s ananásovou buničinou. Nechajte ju vychladnúť a zrieďte vodou. Pridajte niektoré sladidlo pre lepšiu chuť.
- Preceďte šťavu a pite ju!
Pite nápoj počas dňa. Buničinu uvarenú môžete zjesť.
ZDROJ:.homehealthyrecipes.com