Už ste počuli o tom, že sóda na pečenie zvyšuje športový výkon? Musím to vyskúšať

Ak sa práve začínate na fitness ceste, môže to byť úplne ohromujúce, pokiaľ ide o výber doplnku na cvičenie. Čo je horšie, niektoré z týchto produktov sú drahé a nemusia vám vôbec priniesť veľa výsledkov. Pravda, ktorú nikto v odvetví fitness doplnkov niekedy povedal, je, že pomoc pri cvičení môže byť aj v spálni. Sóda na pečenie, ktorá je základnou súčasťou kuchyne, môže skutočne zlepšiť váš športový výkon.

Čo je sóda na pečenie? 

Sóda na pečenie, známa aj ako hydrogenuhličitan sodný (NAHCo3), sa bežne používa v kuchyni ako kypriace činidlo. Sóda na pečenie je chemicky zásaditá, takže v našich telách pôsobí ako nárazník, ktorý odoláva zmenám pH neutralizáciou akýchkoľvek pridávaných kyselín alebo zásad.

Ako to funguje? 

Keď začneme robiť akúkoľvek energickú činnosť, naše telo rozloží skladovanie sacharidov, ktoré sa majú použiť na energiu. Kyselina mliečna je látka, ktorá je vedľajším produktom tohto metabolického procesu. V priebehu času sa stále produkuje viac kyseliny mliečnej, čo vedie k vyšším hladinám akumulácie v krvi. Akumulácia kyseliny mliečnej vo svaloch spôsobí pocit únavy alebo pálenia počas fyzickej aktivity. Príliš veľa kyseliny mliečnej v krvi môže viesť k vážnemu stavu, ktorý sa nazýva laktátová acidóza. Túto podmienku by ste si mali byť vedomí, pretože to môže byť život ohrozujúce.

To môže byť pre vás prekvapujúce, ale športovci už od sedemdesiatych rokov používali ako doplnok jedlú sódu. Len nedávno sa znova popularizovalo jej používanie. Sóda na pečenie pôsobí na neutralizáciu tvorby kyseliny mliečnej v tele počas náročnej športovej činnosti a oneskorenie únavy. Existuje ešte veľa druhov výskumov, ktoré sa majú vykonať na skutočné meranie účinnosti sódy na pečenie pri zlepšovaní atletického výkonu, ale všeobecný konsenzus spočíva v tom, že zlepšuje fyzickú vytrvalosť.

Výhody sódy na pečenie

Diaľkové bežec je známy tým, že praktikuje „sódový doping“, ktorý v podstate užíva jedlú sódu pred pretekmi na zvýšenie výkonu. Sóda na pečenie bola tiež použitá pre zdravotné prostriedky. Môže to zmierniť príležitostné pálenie záhy alebo poruchy trávenia. Pitie pol pohára vody zmiešané s lyžičkou sódy na pečenie asi jednu alebo dve hodiny po jedle.

Britskí vedci zistili, že jedlá sódy môžu upokojiť podráždenie kože pred psoriázou. Môže tiež pomôcť upokojiť spáleniny, škrípanie hmyzom alebo vyrážky. Okrem toho sa široko používa ako čistiace roztok pre domácnosť.

Ako používať sódu na pečenie

Hľadáte pridanie jedlej sódy do režimu doplnkov fitness? Odporúčané dávkovanie je 0,1 až 0,2 gramov na kilogram telesnej hmotnosti. Mal by sa užívať v kombinácii s malým jedlom bohatým na sacharidy asi dve až dve a pol hodiny pred cvičením.

Berte na vedomie, že nie každý bude dobre reagovať na sódu na pečenie. Aj keď účinkuje len na asi 10% používateľoch, bežnými vedľajšími účinkami jedlej sódy sú gastrointestinálne ťažkosti. Časté požitie jedlej sódy môže viesť k nepravidelným srdcovým rytmom, svalovým kŕčom alebo záchvatom spôsobeným nerovnováhou elektrolytov. Ľudia, ako tehotné ženy alebo tí čo trpia hypertenziou, obličkami / kardiovaskulárnymi ochoreniami, by nemali používať jedlú sódu ako doplnok. Je to preto, že sóda na pečenie skutočne obsahuje sodík, čo môže zvýšiť krvný tlak.

Existujú dôkazy, ktoré naznačujú, že použitie sódy na pečenie môže skutočne zlepšiť športový výkon. Je len otázkou, či sa rozhodnete použiť túto jednoduchú položku, alebo nie.

Nemusíte utrácať peniaze na drahé fitness doplnky, ak ste kreatívni a dostatočne pretrvávajúci pri hľadaní spôsobov, ako vyriešiť vaše problémy. Len si pamätajte, keď príde na dosiahnutie svojich cieľov v oblasti fitness, nie je žiadne zázračné riešenie. Perzistencia je kľúčová. Najdôležitejšia vec, ktorú treba zvážiť, je celkový životný štýl, zvyky a strava, aby ste mohli uspieť vo fitness ceste.

ZDROJ:positivemed.com

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>