Dokonalá kombinácia maslovej čokoládovej sušienky s mandľovou múkou a krémom z olejovej kávy robí tento koláč veľmi chutný a zaujímavý vo všetkých ohľadoch.
Zložky
Maslo – 175 gramov
Cukor – 175 gramov
Džem alebo marmeláda – 2 lyžice
Čokoláda -175 gramov
Múka – 175 gramov
Prášok na pečenie – 2 čajové lyžičky
Mandľová múka – 50 gramov
Vajcia – 5 kusov
Na krém
Maslo – 250 gramov
Cukor práškový – 250 gramov
Vaječný žĺtok – 2 kusy
Uvarená káva – 1 polievková lyžica
Ak chcete ozdobiť dort – pistácie, čokoláda, mandle
Sirup na zmáčanie
Cukor – 5 lyžíc
Voda – 5 lyžíc
Rum – 1-2 polievkové lyžice (voliteľné)
Podrobný recept: anglický Mocca Cake
Krok 1
Vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre stopíme 175 gramov čokolády
Krok 2
Z piatich vajec oddelíme bielky od žĺtkov. Spravte z nich hustoú penu a odložte ju.
Krok 3
Do misky mixéra dáme 175 gramov masla a 175 gramov granulovaného cukru. Zmiešajte zmes a pridajte žĺtky.
Krok 4
Bez zastavenia šľahania pridajte dve polievkové lyžice džemu. Pridáme do zmesi žĺtka a olej, pridáme roztopenú čokoládu a pokračujeme v miešaní ďalších 3-5 minút.
Krok 5
Pridajte 50 gramov mandľovej múky, mandľovú múku je možné vyrobiť pomocou elektrického mlynčeku na kávu. Zmiešajte a prisypte do výslednej zmesi 175 g múky zmiešanej s dvoma lyžičkami prášku do pečiva.
Krok 6
Mierne zmiešame a primiešame vymiešané bielka do výsledného cesta.
Krok 7
Rozložíme cesto na formu na vopred vymastený maslom alebo margarínom a dobre posypeme s priemerom 24 centimetrov.
Krok 8
Pečieme sušienku v predhriatej rúre na 180 stupňov Celzia asi 50 minút. Skontrolujeme pomocou drevenej tyčinky. Odoberáme hotové sušienky z rúry, necháme trochu vychladnúť, odstráňte z formy a ochlaďte ju.
Krok 9
V hrnci položte 5 lyžíc cukru a nalejte 5 lyžíc vody. Dáme na oheň, prinesieme do varu a varíme na chvíľu, kým sa nestane transparentným. Nech sa sirup ochladí.
Krok 10
Pripravte si maslový krém so žĺtkami a kávou. V mixéri miske umiestnime 250 g mäkkého masla, a rozmiešajte v niekoľkých fázach, pridá sa 250 gramov práškového cukru.
Krok 11
Rozmiešať krém do bielej a našuchorenej hmoty a bez zastavenia a pridajte lyžicu instantnej kávy alebo jeden – dve šálky veľmi silnej kávy a mierne ochladenej.
Krok 12
Do krému pridáme dva žĺtky, šľahame ďalšiu jednu – dve minúty a odložíme.
Krok 13
Ochladenú sušienku rozrežeme vodorovne na tri rovnaké koláče. Do chladeného sirupu pridajte, ak je to žiadúce, 1-2 lyžice rumu alebo brandy. Prvý koláč si navlhčíme so sirupom.
Krok 14
Rozotrieme na tortu prvú časť krému. Rozložíme a položíme druhý koláč na vrch, namočíme druhý a postupujeme až po tretí tým istým postupom.
Krok 15
Pokryjeme celý koláč so zvyšným krémom. A vyzdobíme ho vlastným spôsobom. Posypujeme boky koláča s mandľovými platňami a zdobíme koláč s čokoládovými lupienkami, drvenými pistáciami a mandľami.
Krok 16
Ponecháme pripravený anglický koláč Mocca niekoľko hodín v chladničke a podávame ju na slávnostnom stole.
- ZDROJ:VIDEOKULINARY.RU