Upečiete doma chlieb a urobia sa vám takéto diery alebo ešte väčšie? Pravdepodobne robíte tieto chyby pri jeho príprave

Všimli ste si, že niekedy sú na plátkoch chleba dierky?

To nie je pravidlo. Ak kúpime ten istý chlieb v jednej pekárni a chlieb je jednotný, je to dobré. To znamená, že pekáreň je naozaj dobrá a stará sa o kvalitu pečiva. Otvory však nevykazujú dobrý chlieb a môžu sa vyskytnúť z niekoľkých rôznych dôvodov.

Kedy sa tvoria otvory v chlebe

  1. Jedným z dôvodov môže byť príliš krátky čas pečenia
  2. Pečenie môže prebiehať pri príliš vysokej teplote
  3. Cesto nevyrastalo pri optimálnej teplote a bolo príliš nízke
  4. Cesto nerástlo dostatočne dlho alebo príliš dlho
  5. Ak je chlieb krehký, jeho doba fermentácie bola príliš dlhá
  6. Cesto bolo príliš riedke
  7. Pridalo sa do neho príliš veľa kvasníc
  8. Bola použitá zlá múka alebo príliš veľa gluténu

Čo robiť, keď dostaneme taký chlieb v pekárni? Stojí to za to ho zmeniť. Chlieb by mal byť kompaktný. Vyžaduje si starostlivosť a učenie sa. Otvory sú považované za chybu. Možno v takejto situácii stojí za to zmeniť pekáreň alebo venovať pozornosť kvalite pečiva. Niekedy stačí trochu zmeniť recept, napr. znížiť množstvo kvasiniek a výskyt dier v chlebe zmizne.

ZDROJ:dompelenpomyslow.pl

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>