Máte často chuť na dobré domáce pečivo alebo sladký koláč, ale čakanie na kysnutie cesta vás odrádza? Vynikajúce domáce cesto je skvelá varianta, ktorá skráti čas prípravy na minimum. Je vhodné pre prípravu koláčov, skvele sa hodí na buchty a môžete ho plniť podľa chuti. Príprava je veľmi jednoduchá a pečivo z tohto cesta je nesmierne vláčne a nadýchané. Buchty alebo koláče zostávajú dlho mäkké a nádherne voňavé. Práve kvôli tomu je tento recept skutočným kuchárskym pokladom, ktorý by ste si mali uschovať.
Už názov cesta prezrádza, že je využívané najmä v Rusku. V tejto krajine ho preslávila obľúbená kuchárka Nikitu Chruščova a len čo ho prvýkrát ochutnáte, zamilujete si ho aj Vy. S cestom sa výborne pracuje a po upečení je nadýchané, mäkkučké a krehké. Je vhodné pre prípravu rôznych druhov pečiva, plnených bochníkov alebo koláčov, lebo dlho nestvrdne.
Čo budete potrebovať:
- 50 g droždia
- 200 ml mlieka
- 200 g margarínu alebo masla
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 2 polievkové lyžice cukru
- 500 g polohrubej múky
Postup:
V teplom mlieku rozmiešame droždie. Pridáme soľ a cukor, a zamiešame. Následne pridáme rozpustené maslo, ktoré môžeme nahradiť margarínom. Na záver pridáme polohrubú múku a vypracujeme cesto.
Takto pripravenú zmes môžeme zabaliť do fólie a uskladníme v chladničke aspoň na pol hodiny. Následne použijeme na prípravu ľubovoľného pečiva, cesto môžeme plniť.
S cestom sa výborne pracuje a v chladničke vydrží aj týždeň. Môžete ho použiť na akékoľvek pečené dobroty, prajeme Vám dobrú chuť!
ZDROJ:jensprav.ru