Dobrá paradajková omáčka je jeden zo základných receptov dobrej kuchyne. Verím, že tento jednoduchý recept očarí aj vás.
Rýchla rajčinová omáčka
Suroviny:
- 1 ks cibuľa – nie je nutná
- 40 g masla
- 1,5 lyžička soli
- 90 g hladkej múky
- 1 ks klinčeka
- tymián podľa chuti, ale nemusíte pridať
- 3 ks bobkový list
- 14 ks nové korenie – guličky
- 1300 ml vývaru alebo vody
- 10 ks korenie celé
- 1 lyžica oleja
- 200 g paradajkového pretlaku
- 130 g cukru kryštálového podľa kyslosti pretlaku
Postup:
1.
Na rozpustenom masle s olejom si v hrnci necháme dosklovata osmažiť nakrájanú cibuľu. Počas smaženia pridáme korenie. Potom zaprášime múkou a vymiešame svetlú zápražku. K zmesi pridáme paradajkový pretlak a ešte všetko krátko za stáleho miešania smažíme. Varením pretlaku na paradajkovú omáčku čiastočne zrazíme jeho kyslosť. Všetko zalejeme vývarom alebo vodou.
2.
Všetko riadne premiešame, pridáme cukor (podľa vlastnej chuti!) . Rajčinovú omáčku privedieme za občasného premiešania k varu. Povaríme cca 10 minút, počas varenia podľa svojej chuti prípadne dosolíme alebo dosladíme.
3.
Nakoniec omáčku len precedíme, aby sme z nej odstránili korenia a môžeme podávať s knedľou alebo cestovinami a mäsom.
4.
Omáčka je veľmi rýchla, nepotrebujeme žiadne vývary, extra zápražky, dokonca aj cibuľu (pokiaľ ju nemáme radi) môžeme vynechať a robiť zápražku bez nej, rovno s korením.
Táto rajčinová omáčka je vhodná napríklad k plnenej paprike s mletým mäsom, kde predpečené papriky zalejeme omáčkou a dovaríme spoločne.
ZDROJ:bidista.com