Vanilkový krém je jeden z najpoužívanejších krémov vôbec. Ako však spoznať, ktorý z mnohých receptov sa radí k tým lepším a ktorý sa nachádza skôr na druhom konci bodovacej škály? Prinášame vám zaručený recept, vďaka ktorému si vyrobíte úplne výborný vanilkový krém počas pätnástich minút.
Vanilkový krém
Výhodou tohto krému je predovšetkým jeho jemná chuť. Hodí sa tak do takmer všetkých múčnikov, ktoré vás napadnú, Navyše má čarovne zamatovou štruktúru, a aj vďaka tomu okamžite povýši pripravovaný dezert na slávnostné pokrm.
Jeho ďalšia veľká prednosť spočíva v tom, že je úplne jednoduchý a časovo nenáročný. Nebude vás stáť hodiny navyše strávené v kuchyni – skôr naopak. Nezaberie vám viac než slabú štvrť hodinku.
Ak sa vám už chuť samotnej vanilky omrzela, tu je zoznam korenie, s ktorým môžete vanilku namiešať a stále bude chutiť výborne (aj v tomto krému):
- Chilli (spíše k čokoládovým těstům)
- Kardamom
- Škorica
- Klinčeky
Chuťovky bez ktorých sa nezaobídete
Môžete použiť buď vanilkový struk, alebo si prácu zjednodušiť pár kvapkami vanilkovej esencie. Kondenzované mlieko zvoľte radšej nesladené – zamedzíte tak presladené krému. Ak predsa len siahnete po sladené variante, uberte zase množstvo pridaného cukru.
Ako pripraviť vanilkový krém
Zmiešajte mlieko s kyslou smotanou a kondenzovaným mliekom. Túto mliečnu zmes priveďte na miernom plameni do varu. Medzitým si v miske vyšľahajte žĺtky a cukor.
Vo chvíli, keď je mliečna zmes zahriata tak, že je skoro až horúca, do nej za stáleho miešania primiešajte múku. Dajte si pozor, aby ste múku dôkladne rozmiešali – v mlieku by nemali zostať žiadne hrudky.
Keď potom začne zmes variť, opatrne položte nádobu, v ktorej krém pripravujeme, mimo plameň. Pridajte žĺtkovú zmes s cukrom a dôkladne premiešajte. Vráťte potom nádobu so zmesou na sporák a za stáleho miešania nechajte zmes zhustnúť.
Potom, čo krém dostatočne zhustne, ho opäť odstráňte z platničky. Opatrne pridajte vanilku (a prípadne ďalšie korenie). Ak budete chcieť, môžete pridať aj nepatrné množstvo vhodného aromatického alkoholu (napríklad brandy alebo rum).
Ochutený krém nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a potom pridajte maslo (malo by byť zmäknuté). Krém vymiešajte do hladkej hmoty (samozrejme bez hrudiek) a môžete ho pridať na ľubovoľný múčnik. Výbornou voľbou sú napríklad všetky torty.
Prajeme dobrú chuť.