TÝCHTO SEDEM JEDÁL SPÔSOBUJE TOXÍNY, AK ICH ZNOVU ZOHREJETE!

Často máme zvyšky po obede alebo večeri. Možno niekto nejedol svoju porciu, alebo ste pri varení precenili chuť do jedla. Väčšina z nás bola naučená nikdy nevyhadzovať jedlo a niekedy bolo jedlo také chutné, že ho chcete zajtra zjesť.

Je však dôležité vedieť, že nie všetky potraviny sú bezpečné na skladovanie a ohrievanie na sporáku alebo v mikrovlnnej rúre. V skutočnosti môže byť niekedy prihrievanie jedla dokonca toxické! Určite si dajte pozor na nasledujúcich sedem jedál:

  1. Zemiaky.

Ak sa varené zemiaky uchovávajú pri izbovej teplote, môžu rýchlo rásť baktérie, ktoré spôsobujú otravu jedlom. Najlepšie je varené zemiaky vždy skladovať v chladničke. Keď ste pripravení jesť ho druhýkrát, môžete ho znovu zohriať v mikrovlnnej rúre alebo na varnej doske.

  1. Cibuľa, zeler a repa

Tieto tri zložky sa často nachádzajú v polievke. Ak za určitých podmienok polievku prehrejete, toxíny sa uvoľňujú. Je to spôsobené dusičnanmi v každej zelenine. Pri opätovnom zahriatí sa môžu dokonca uvoľniť karcinogény, preto je najlepšie ohriať iba časť, ktorú chcete zjesť.

  1. Huby

Štruktúra bielkovín húb a ich príbuzných sa zmení, keď sa zahrejú, a môžu sa meniť tak, že sa stanú nebezpečnými. Skladovanie húb pri izbovej teplote sa tiež neodporúča, pretože ak nie sú v chlade, môžu uvoľňovať určité toxíny. Je lepšie ihneď jesť huby a skladovať ich v chladničke najviac jeden deň.

  1. Ryža

Nevhodné zahrievanie ryže môže viesť dokonca k otrave. Ak sa skladujú pri izbovej teplote, môžu sa vytvárať baktérie prenášané potravinami. Aby ste sa vyhli častým hnačkám a zvracaniu, mali by ste starú ryžu vždy uchovávať vo vzduchotesnej nádobe. Potom by malo byť opätovné zahriatie bezpečné.

  1. Oleje

Niektoré oleje sa rýchlo zhoršujú. Medzi ne patrí: orechový olej, lieskový orech, olej z hroznových jadier a avokádový olej. Ak ste niektorý z týchto olejov použili na varenie alebo smaženie, pri opätovnom zahriatí sa môžu uvoľniť škodlivé trans-tuky.

  1. Vajcia

Miešané vajcia, varené vajcia a všetky ostatné druhy vajec by sa nemali znovu ohrievať. Môže to spôsobiť nepríjemné príznaky v zažívacom trakte hlavne kvôli nadmernému obsahu bielkovín.

  1. Sliepka

Podobne ako vajcia má aj kuracie mäso vysoký obsah bielkovín. Opakované zahrievanie a konzumácia môžu viesť k bolestiam žalúdka, zvracaniu alebo hnačkám. Ak chcete kurča naozaj zohriať, mohlo by byť bezpečnejšie ho zjesť len v šaláte alebo v sendviči.

Je veľmi dôležité uchovávať jedlo s týmito siedmimi ingredienciami v chladničke alebo vôbec nezanechávať zvyšky jedla. Vždy je jednoduchšie len sa najskôr uistiť, že pripravujete správnu porciu!

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>