Často máme zvyšky po obede alebo večeri. Možno niekto nejedol svoju porciu, alebo ste pri varení precenili chuť do jedla. Väčšina z nás bola naučená nikdy nevyhadzovať jedlo a niekedy bolo jedlo také chutné, že ho chcete zajtra zjesť.
Je však dôležité vedieť, že nie všetky potraviny sú bezpečné na skladovanie a ohrievanie na sporáku alebo v mikrovlnnej rúre. V skutočnosti môže byť niekedy prihrievanie jedla dokonca toxické! Určite si dajte pozor na nasledujúcich sedem jedál:
- Zemiaky.
Ak sa varené zemiaky uchovávajú pri izbovej teplote, môžu rýchlo rásť baktérie, ktoré spôsobujú otravu jedlom. Najlepšie je varené zemiaky vždy skladovať v chladničke. Keď ste pripravení jesť ho druhýkrát, môžete ho znovu zohriať v mikrovlnnej rúre alebo na varnej doske.
- Cibuľa, zeler a repa
Tieto tri zložky sa často nachádzajú v polievke. Ak za určitých podmienok polievku prehrejete, toxíny sa uvoľňujú. Je to spôsobené dusičnanmi v každej zelenine. Pri opätovnom zahriatí sa môžu dokonca uvoľniť karcinogény, preto je najlepšie ohriať iba časť, ktorú chcete zjesť.
- Huby
Štruktúra bielkovín húb a ich príbuzných sa zmení, keď sa zahrejú, a môžu sa meniť tak, že sa stanú nebezpečnými. Skladovanie húb pri izbovej teplote sa tiež neodporúča, pretože ak nie sú v chlade, môžu uvoľňovať určité toxíny. Je lepšie ihneď jesť huby a skladovať ich v chladničke najviac jeden deň.
- Ryža
Nevhodné zahrievanie ryže môže viesť dokonca k otrave. Ak sa skladujú pri izbovej teplote, môžu sa vytvárať baktérie prenášané potravinami. Aby ste sa vyhli častým hnačkám a zvracaniu, mali by ste starú ryžu vždy uchovávať vo vzduchotesnej nádobe. Potom by malo byť opätovné zahriatie bezpečné.
- Oleje
Niektoré oleje sa rýchlo zhoršujú. Medzi ne patrí: orechový olej, lieskový orech, olej z hroznových jadier a avokádový olej. Ak ste niektorý z týchto olejov použili na varenie alebo smaženie, pri opätovnom zahriatí sa môžu uvoľniť škodlivé trans-tuky.
- Vajcia
Miešané vajcia, varené vajcia a všetky ostatné druhy vajec by sa nemali znovu ohrievať. Môže to spôsobiť nepríjemné príznaky v zažívacom trakte hlavne kvôli nadmernému obsahu bielkovín.
- Sliepka
Podobne ako vajcia má aj kuracie mäso vysoký obsah bielkovín. Opakované zahrievanie a konzumácia môžu viesť k bolestiam žalúdka, zvracaniu alebo hnačkám. Ak chcete kurča naozaj zohriať, mohlo by byť bezpečnejšie ho zjesť len v šaláte alebo v sendviči.
Je veľmi dôležité uchovávať jedlo s týmito siedmimi ingredienciami v chladničke alebo vôbec nezanechávať zvyšky jedla. Vždy je jednoduchšie len sa najskôr uistiť, že pripravujete správnu porciu!