Priberáme najviac z potravín a nápojov, ktoré spôsobujú závislosť. Pozrite sa s nami na to, ktoré to sú.
Cukor
Keď máme ten ukrutný pocit dať si stoj čo stoj čokoládu, v skutočnosti potrebujeme predovšetkým cukor, čo je látka číslo jeden, ktorá spôsobuje závislosť. Rafinovaný cukor stimuluje produkciu hormónov šťastia dopamínu a sérotonínu. Ako pri všetkých závislostiach ide aj o negatívny efekt: Pravidelný a vysoký príjem cukru tlmí transport dopamínu, takže dávku treba stále zvyšovať, aby vyvolal podobné pocity šťastia.
Syr
Je to zvláštne ale podľa štúdií je návykový aj syr. Dôvodom by mal byť kasomorfín, ktorý sa uvoľňuje pri trávení z mliečnych produktov obsahujúcich kazeín a v mozgu sa napája na dopamínové receptory. Takže mozog signalizuje pocity šťastia.
Pizza
Dokonca aj tá zvyšuje našu chuť – jesť jej stále viac a viac. Obzvlášť spracované potraviny, čiže hotová pizza, odkazujú nášmu telu, že potrebuje ešte viac, nemá dosť. Dokázala to štúdia prejedania dospelých (Yale Food Addiction-Skala). Častá konzumácia pizze má negatívny vplyv na cievy a tkanivá.
Káva
Kto je zvyknutý na pravidelný prísun kofeínu, môže dostať mierne abstinenčné príznaky, ak ho telu odrazu nedodá. Typickými sú napríklad bolesti hlavy. Avšak v prípade kofeínu nehovoríme o „návykovej látke“, pretože dávka sa nemusí stále zvyšovať.
Čipsy
Poznáte to pri telke? Vrecko s čipsami bezpodmienečne musíme „vyprázdniť“? Skutočným vinníkom je soľ. Podľa článku, zverejneného v časopise Journal of Nutrition priberáme zo slaných jedál v priemere o 11 percent viac.
LIGHT nápoje
Limonády s označením „light“ síce chutia sladko, ale obsahujú umelé sladidlá. Tieto majú taký istý účinok, rovnako ako cukor, sú nezdravé a spôsobujú závislosť. Zvlášť problematické na tzv. diétnych nápojoch je, že naše telo spozoruje, že sa do tela nedostáva žiaden cukor, a preto si pýta viac. Výsledkom je, že nás prepadáva ešte silnejšia chuť na sladké.
ZDROJ:dompelenpomyslow.pl