Zober si to sám!
1. Špagety s hubovou omáčkou
na 100 gramov – 141,28 kcal
B / W / U – 5,52 / 2,22 / 24,81
Zloženie:
– 450 g varených špagiet alebo linvinu (varte tesne pred podávaním)
– 750 g šampiňónov
– 225 ml nízkotučného krému
– 2 lyžice. sójová omáčka
– 2 lyžice olivový olej
– 1-2 strúčiky cesnaku voliteľné
Príprava:
1) Šampiňóny nakrájajte nadrobno (robím to lenivo v mixéri so špeciálnym nástavcom) a pražte ich 15 minút, kým sa tekutina neodparí a šampiňóny nezískajú zlatistú farbu.
2) K hubám pridajte smotanu a sójovú omáčku, za stáleho miešania ich opekajte, kým omáčka mierne nezníži svoj objem (asi 3 – 5 minút). Na konci pridajte podľa želania strúhaný cesnak.
3) Omáčku zmiešame s cestovinami a ihneď podávame.
2. Špagety s kuracími prsiami
na 100 gramov – 95,94 kcal
B / W / U – 7,38 / 3,62 / 8,96
Zloženie:
Olivový olej – ½ čajovej lyžičky
Kuracie prsia bez kože – 450 g
Cibuľa – 100 g
Paprika sladká – 100 g
Paradajková omáčka – 425 g
Voda – 4 šálky
Tenké špagety – 225 g
Nízkotučný syr čedar – 100 g
Príprava
1. Nakrájajte cibuľu, papriky a kuracie prsia.
2. Panvicu predhrejte na strednom ohni olejom. Pridajte kuracie mäso, cibuľu a korenie. Varíme, kým kura už nebude ružové a zelenina nebude jemná.
3. Pridajte vodu a paradajkovú omáčku. Priviesť do varu.
4. Varte vodu v hrnci. Pridajte cestoviny. Znížime teplotu, prikryjeme a dusíme, kým špagety nie sú jemné – asi 25 minút.
5. Syr potrieme a posypeme ním misku.
3. Cestoviny s červenou rybou
na 100 gramov – 124,31 kcal
B / W / U – 10,42 / 3,34 / 12,81
Zloženie:
100 – 150 g červených rýb (ružový losos, losos, pstruh, losos),
50 g cestovín z tvrdej pšenice (suché),
téglik s prírodným jogurtom,
korenie (ja som zobrala bazalku, sušený cesnak, čierne korenie).
Príprava:
rybu nakrájame na malé kocky, orestujeme na panvici bez oleja, pridáme jogurt, korenie, – miešame, dusíme 3 – 5 minút.
Cestoviny uvaríme do polovice varenia, scedíme vodu, vložíme ich na panvicu k rybe a za stáleho miešania ich pár minút zahrejeme na miernom ohni, aby boli namočené v jogurtovej omáčke. Všetko je pripravené, môžete jesť)
4. Rustikálne cestoviny so zeleninou
na 100 gramov – 158,78 kcal
B / W / U – 3,67 / 5,33 / 23,63
Zloženie:
Cestoviny – 300 g.
Baklažán – 1 ks.
Sladká paprika – 2 ks.
Paradajka – 4 ks.
Bazalka – 1 str.
Ocot – 1 polievková lyžica
Citrónová šťava – 1 polievková lyžica
Olivový olej – 5 lyžíc
Kapary – 1 polievková lyžica
Čierne korenie – podľa chuti
Cesnak – 2 zuby.
Podľa chuti osolíme
Príprava:
Zeleninu umyte. Baklažány pozdĺžne nakrájame na plátky, korenie nakrájame na hrubé pásiky, paradajky nakrájame na veľké plátky. V názve je „rustikálny spôsob“, čo znamená, že všetko by malo byť veľkorysé. Zeleninu rozložíme na plech mierne vymastený olivovým olejom a vložíme do rúry vyhriatej na 220 stupňov, ak je gril, zapnite ho. Pečieme zeleninu do mäkka a mierne opálenú, asi pätnásť minút. Uvarenú zeleninu vyberte z rúry a baklažán nakrájajte na plátky naprieč.
Kým sa zelenina pečie, uvarte si cestoviny podľa pokynov na obale. Na toto jedlo použite stredne veľké cestoviny. Perie, rohy, špirály, slimáky, škrupiny urobia. Na omáčku na cestoviny si v šalátovej miske rozšľahajte citrónovú šťavu, olivový olej, balzamikový ocot (ak existuje), soľ a korenie. Pridajte strúčik cesnaku pretlačený cez lis a nasekané listy bazalky a kapary (voliteľné). Hotovú zeleninu a cestoviny premiešajte s omáčkou a nechajte ich asi dvadsať minút lúhovať. Ak je k dispozícii dobrý tvrdý syr ako parmezán, pred podávaním nastrúhajte a posypte cestoviny. Ak nie, nie je to strašidelné, aj tak bude chutné
5. Cestoviny s krevetami
na 100 gramov – 199,39 kcal
B / W / U – 10,96 / 5,9 / 25,2
Zloženie:
Cestoviny – 250 g
Krevety – 200 g
Krém – 150 ml
Olivový olej – 20 g
Cibuľa – 50 g
Cesnak – 2 strúčiky
petržlenu – 20 g
Soľ – podľa chuti
Mix papriky – podľa chuti
Príprava:
1. Cesnak a cibuľu nakrájame nadrobno. Zahrejte olej. Cibuľu a cesnak osmažte 1 – 2 minúty.
2. Pridajte olúpané krevety. Varíme 2 – 3 minúty. Dochutíme soľou a korením. Prilejeme smotanu. Varte.
3. Pridajte petržlenovú vňať a vypnite. Varte pastu podľa pokynov na obale. Zmiešajte s omáčkou.
Dobrú chuť!