Tieto úžasné veci sa stanú na vašom tele, keď začnete piť zelerovú šťavu každé ráno

 Zeler má veľmi vysoký obsah vlákniny, vďaka čomu sa cítime plno. To je dôvod, prečo nemôžeme veľa zjesť na jednom obede. Keď vyrábame šťavu, odstránime vlákninu a doslova môžeme vytlačiť asi polovicu strapca do jednej pohára. Berúc do úvahy, že zeler je úplne nabitý vitamínmi, minerálmi a inými dobrotami, táto šťava nie je len lahodný nápoj, je to super zdravý doplnok bežnej stravy.
 

Šťava z zeleru má veľmi nízky obsah cukru a kalórií a na rozdiel od iných ovocných a zeleninových štiav má jedna pohár šťavy menej ako cukor a kalórie ako stredne veľká mrkva. Majte na pamäti, že vláknina je rozhodujúca pre našu pohodu a zelerová šťava by sa nikdy nemala používať namiesto jedla. Uistite sa, že bonus nájdete na konci.

 Výhody zelerovej šťavy

1. Zabraňuje problémom so zrakom

Zeler má veľmi vysoký obsah vitamínu A a tento vitamín hrá rozhodujúcu úlohu vo videní. To  chráni povrch oka pred baktériami a vírusmi. Vitamín A tiež pomáha  predchádzať rozvoju problémov spojených so zrakom, ako je katarakta.

2. Znižuje riziko rakoviny

Zeler obsahuje luteolín a vedci zistili, že tento prvok oslabuje rakovinové bunky a robí ich náchylnejšími na liečbu . Celer sa v čínskej medicíne používa už dlho ako protirakovinový prípravok.

3. Neutralizuje kyslé jedlo

Zeler má vysoký obsah prvkov ako železo, horčík a sodík, ktoré zelerovej šťave dodávajúsilné alkalizujúce vlastnosti. Inými slovami, môže neutralizovať kyslé potraviny, čím nám pomáha udržiavať zdravú rovnováhu pH v našom tele . Konzumácia príliš veľkého množstva  kyslých potravín môže spôsobiť najrôznejšie zdravotné problémy, ako je poškodenie kostí, obličkové kamene a problémy s pečeňou a srdcom. A pretože veľa jedla, ktoré jeme každý deň, je kyslé, pridanie zelerovej šťavy do každodennej rutiny môže zabrániť tomu, aby sa niektoré z týchto problémov hromadili.

4. Reguluje rovnováhu tekutín

Zeler má veľmi vysoký obsah draslíka a tento minerál hrá významnú úlohu v mnohých procesoch v tele. Vedci sa domnievajú, že draslík je tretí najdôležitejší minerál pre naše telo, aby dobre fungoval. Sme tvorení asi 60% vody a 40% tejto vody sa nachádza vo vašich bunkách, zatiaľ čo zvyšné je mimo buniek, v mieche, krvi a medzi vašimi bunkami. Táto hladina vody vo vnútri a mimo vašich buniek je kritická a ovplyvnená koncentráciou elektrolytov. Draslík sa rozpúšťa vo vode a správa sa v našom systéme ako pozitívne nabitý elektrolyt, ktorý reguluje hladinu vody vo vnútri buniek .

5. Zabraňuje cukrovke 2. typu

Cukrovka 2. typu sa stáva vážnym zdravotným problémom moderného sveta. Odhaduje sa, že do roku 2030 bude touto chorobou trpieť viac ako 400 miliónov ľudí na celom svete. Zeler je jedným z prírodných spôsobov, ako  tomu zabrániť. Obsahuje veľa vitamínu K a štúdia preukázala, že vitamín K zlepšuje našu citlivosť na inzulín.

6. Má vysoký obsah folátov

Folát je jedným z vitamínov skupiny B a je nevyhnutným prvkom pre červené a biele krvinky v kostnej dreni, tiež hrá dôležitú úlohu pri  premene uhľohydrátov na energiu, štiepení bielkovín a produkcii DNA . Iba jeden šálka zelerovej šťavy obsahuje 145 mikrogramov folátu, čo je viac ako 36% odporúčaného príjmu pre mužov a ženy a 29% pre tehotné a dojčiace ženy.

Bonus: Pestujte si svoj zeler

Pestovanie vlastného zeleru je jednoduchšie, ako si väčšina ľudí myslí. Keď si kúpite zeler, odrežte spodok, ale nehádžte ho do koša. Vložte ju do vody a za pár dní si všimnete nové výhonky vychádzajúce z jej stredu. Potom ju zasadte a počkajte, kým sa úplne nezrestie. A potom to urobte znova.

Vyskúšate zelerovú šťavu? Alebo možno už ste spotrebiteľom zeleru.

ZDROJ:brightside.me

 

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>