Sójové a rajčinové omáčky môžu dobre nastaviť tón na jednoduchú večeru, ale rýchlo sa stávajú nudnými. Vvyskúšajte omáčky vegetariánskej kuchyne. Ponúkame najobľúbenejšie, najchutnejšie a najneobvyklejšie omáčky čitateľom. Sú ideálne kombinované so surovou alebo spracovanou zeleninou, hubami, strukovinami a obilninami.
Omáčky z vegánskej a vegetariánskej kuchyne
Béchamel bez mlieka
Zložky
- 60 g pšeničnej múky
- 0,5 litra teplej vody
- 2 poháre zeleninového vývaru (zo zemiakov, mrkvy, cibule)
- citrónovú šťavu podľa chuti
- soľ na chuť
- muškát na chuť
- trochu nakrájanú zeleninu
príprava
Múka sa rozpustí vo vode, zmes sa naleje do panvice a za stáleho miešania sa získa mierne zlatá farba. V inej panvici priveďte vývar do varu, potom znížte teplo a pridajte múku. Miešajte, kým hrudky nezmiznú, varíme 5-7 minút. Pridajte soľ, citrónovú šťavu, muškátový oriešok a zeleninu.
Táto omáčka je vhodná na zemiaky, mrkvu a huby.
Aromatická paradajková omáčka
- 5 paradajok
- 1 zub cesnaku
- 2-3 výhonky bazalky
- múka voliteľná
príprava
Odlúpnite paradajky z kože a miešajte v mixéri. Potom pripravte zmes na panvici, pridáte cesnak a nasekanú zeleninu cez lis. Pokiaľ je to potrebné, zahustite omáčku múkou. Skvelý doplnok k špagetám je pripravený!
Omáčka z orechou
Zložky
- 200 g orechov
- 1 lyžčka mletý koriander
- 1 lyžička kurkuma
- 1 zub cesnaku
- soľ na chuť
príprava
V mixéri nasekajte orechy na rovnomernú olejovitú konzistenciu, potom pridajte cesnak, soľ, koriandrom a kurkumu. Mierne zrieďte omáčkou vodou až do konzistencie kyslej smotany.
Pečená a varená zelenina s touto omáčkou sa bude hrať s novými príchuťami!
Omáčka z cícer
Zložky
- 200 g cícer
- 1-2 zuby cesnaku
- soľ na chuť
- 1 lyžička rasce
- šťava z polovice citróna
- čierne korenie na chuť
príprava
Cícer je namočené na noc, potom variť do mäkka (asi 2 hodiny). Nakrájajte cícer v mixéri pridaním trochu vývaru, potom pridajte s citrónovú šťavu, prejdený lisom cesnak, mletú rascu a korenie, soľ.
Podávame omáčku k mäsu a s čerstvou zeleninou.
Avokádová omáčka
Zložky
- 2 zrelé avokáda
- 2 zub cesnaku
- 2 polievkové lyžice citrónovej alebo limetkovej šťavy
- soľ na chuť
- čierne korenie na chuť
príprava
Zmiešajte všetky ingrediencie v mixéri. Pokiaľ je to potrebné, pridajte k omáčke kusy štipľavej alebo papriky, zelenej cibule, koriandra alebo iné zelené.
Podávamezelenú omáčku s čerstvou zeleninou s hranolkami alebo chrumkavými chlebíkmi.
Zázvorová pasta
Zložky
- 1 zub cesnaku
- 60 ml ryžového octu
- 30 g jemne nasekaných šalotiek
- 2 polievkové lyžice strúhaného zázvoru
- 1 polievková lyžica sójovej omáčky
- 1 štipka červenej papriky
- soľ na chuť
príprava
Všetky ingrediencie spojte. Zmiešajte do stavu kaše – omáčka je pripravená!
Je perfektne kombinovaná so zemiakmi a rybami .
ZDROJ:sovkusom.ru