Tieto nádherné a chutné omáčky nemajú páru, len vyskúšajte aspoň jednu a poviete to tiež, hodia sa k akémukoľvek pokrmu

Sójové a rajčinové omáčky môžu dobre nastaviť tón na jednoduchú večeru, ale rýchlo sa stávajú nudnými. Vvyskúšajte omáčky vegetariánskej kuchyne. Ponúkame najobľúbenejšie, najchutnejšie a najneobvyklejšie omáčky čitateľom. Sú ideálne kombinované so surovou alebo spracovanou zeleninou, hubami, strukovinami a obilninami.

Omáčky z vegánskej a vegetariánskej kuchyne

Béchamel bez mlieka

Zložky

  • 60 g pšeničnej múky
  • 0,5 litra teplej vody
  • 2 poháre zeleninového vývaru (zo zemiakov, mrkvy, cibule)
  • citrónovú šťavu podľa chuti
  • soľ na chuť
  • muškát na chuť
  • trochu nakrájanú zeleninu

príprava

Múka sa rozpustí vo vode, zmes sa naleje do panvice a za stáleho miešania sa získa mierne zlatá farba. V inej panvici priveďte vývar do varu, potom znížte teplo a pridajte múku. Miešajte, kým hrudky nezmiznú, varíme 5-7 minút. Pridajte soľ, citrónovú šťavu, muškátový oriešok a zeleninu.

Táto omáčka je vhodná na zemiaky, mrkvu a huby.

Aromatická paradajková omáčka

  • 5  paradajok
  • 1 zub cesnaku
  • 2-3 výhonky bazalky
  • múka voliteľná

príprava

Odlúpnite paradajky z kože a miešajte v mixéri. Potom pripravte zmes na panvici, pridáte cesnak a nasekanú zeleninu cez lis. Pokiaľ je to potrebné, zahustite omáčku múkou. Skvelý doplnok k špagetám je pripravený!

Omáčka z orechou

Zložky

  • 200 g orechov
  • 1 lyžčka mletý koriander
  • 1 lyžička kurkuma
  • 1 zub cesnaku
  • soľ na chuť

príprava

V mixéri nasekajte orechy na rovnomernú olejovitú konzistenciu, potom pridajte cesnak, soľ, koriandrom a kurkumu. Mierne zrieďte omáčkou vodou až do konzistencie kyslej smotany.

Pečená a varená zelenina s touto omáčkou sa bude hrať s novými príchuťami!

Omáčka z cícer

Zložky

  • 200 g cícer
  • 1-2 zuby cesnaku
  • soľ na chuť
  • 1 lyžička rasce
  • šťava z polovice citróna
  • čierne korenie na chuť

príprava

Cícer je namočené na noc, potom variť do mäkka (asi 2 hodiny). Nakrájajte cícer v mixéri pridaním trochu vývaru, potom pridajte s citrónovú šťavu, prejdený lisom cesnak, mletú rascu a korenie, soľ.

Podávame omáčku k mäsu a s čerstvou zeleninou.

Avokádová omáčka

Zložky

  • 2 zrelé avokáda
  • 2 zub cesnaku
  • 2 polievkové lyžice citrónovej alebo limetkovej šťavy
  • soľ na chuť
  • čierne korenie na chuť

príprava

Zmiešajte všetky ingrediencie v mixéri. Pokiaľ je to potrebné, pridajte k omáčke kusy štipľavej alebo papriky, zelenej cibule, koriandra alebo iné zelené.

Podávamezelenú omáčku s čerstvou zeleninou s hranolkami alebo chrumkavými chlebíkmi.

Zázvorová pasta

Zložky

  • 1 zub cesnaku
  • 60 ml ryžového octu
  • 30 g jemne nasekaných šalotiek
  • 2 polievkové lyžice strúhaného zázvoru
  • 1 polievková lyžica sójovej omáčky
  • 1 štipka červenej papriky
  • soľ na chuť

príprava

Všetky ingrediencie spojte. Zmiešajte do stavu kaše – omáčka je pripravená!

Je perfektne kombinovaná so zemiakmi a rybami .

 

ZDROJ:sovkusom.ru

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>