Krehké a voňavé syrové slimáky sú fantastickým slaným pečivom, ktoré sa hodia na akúkoľvek príležitosť. Jemnučké vo vnútri a chrumkavé na povrchu – kto by si túto kombináciu nezamiloval? Tieto Syrové slimáky sú dôkazom, že chutné cesto sa dá upiecť aj bez vajec. Vyskúšajte si ich pripraviť podľa nasledujúceho receptu a garantujeme Vám, že si je viac už v obchode nekúpite.
Pokiaľ nepatríte k zarytým „cukroholikom“ alebo len máte chuť na niečo slané, tieto syrový slimáky sú tou najlepšou voľbou. Možno by ste ich však mali pripraviť z dvojitej dávky, pretože vždy bleskurýchlo zmizne.
Čo budete potrebovať:
Na cesto:
- 800 g hladkej múky
- 1 dl slnečnicového oleja
- 1 čl cukru
- 1/2 l teplého mlieka
- 50 g droždia
Na náplň:
- 250 g mäkkého masla
- 3 žĺtky
- 1 polievkovú lyžicu soli
- Na posypanie:
- 200 g tvrdého syra
- rasca (podľa chuti)
- 1 vajce
-
Postup:
Do misy si vylejeme trochu z pripraveného mlieka. Mlieko by malo byť mierne teplé. Rozdrobíme doň droždie a pridáme čajovú lyžičku cukru. Z pripravenej múky odoberieme jednu lyžicu a pridáme k mlieku s droždím. Všetko zamiešame a necháme kysnúť.
K pripravené múke pridáme štipku soli a zamiešame. Pridáme zvyšok mlieka, olej a všetko dobre premiešame. Následne pridáme kvások a začneme miešať cesto. Následne ho môžeme rozdeliť na štyri časti a necháme znova kysnúť.
Medzitým si pripravíme náplň, ktorá robí toto cesto jemnejším. Do mäkkého masla pridáme 3 žĺtky a lyžicu soli a poriadne vmiešame. Po vykysnutí si cesto rozvaľkáme a maslovú plnku na neho rovnomerne rozotrieme.
Keď je náplň rozotrená, celé cesto začneme stáčať ako závin. Následne ho nakrájame na kúsky, ktoré predstavujú jednotlivé slimáky. Každý kúsok teraz potrieme vajíčkom a posypeme strúhaným syrom a trochou rasce.
Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 25 až 30 minút, kým nie sú slimáky krásne zlatisto
- ZDROJ:nosalty.ru