STRUKOVINY VÁS ZACHRÁNIA PRED CUKROVKOU!

Nedávna štúdia ukázala, že strukoviny môžu zabrániť cukrovke!

Strukoviny sú na vrchole svojej novej popularity a to platí pre všetky druhy fazule: fazuľa, šošovica, hrášok alebo cícer. A to z veľkého dôvodu: nedávny výskum ukázal, že strukoviny môžu zabrániť cukrovke!

Strukoviny na cukrovku

Na pultoch supermarketov sa objavuje čoraz viac rôznych strukovín, od čipsov až po dezerty. Vedci tvrdia, že existuje veľa dôvodov, prečo si fazuľu zamilovať: sú bezlepkové, ekologické a plné živín a antioxidantov.

Nová štúdia publikovaná v časopise Clinical Nutrition sledovala zdravie viac ako 3 000 dospelých s určitou formou cukrovky alebo srdcových chorôb za posledné štyri roky. Vedci porovnávali ľudí, ktorí jedli minimum strukovín (12,73 gramov denne) a maximum (28,75 gramov denne). Výsledky ukázali, že u druhého menovaného bolo riziko vzniku cukrovky nižšie o 35%.

Existuje niekoľko faktorov, ktoré vysvetľujú ochrannú funkciu fazule. Okrem toho, že je fazuľa bohatá na vitamíny B a minerály, obsahuje jedinečnú sadu zložiek: bielkoviny, vlákninu a sacharidy, ktoré pomáhajú spomaliť trávenie. Vedci tvrdia, že fazuľa reguluje hladinu glukózy v krvi a hladinu inzulínu predĺžením pocitu sýtosti, a tým oddialením hladu.

Ak sa obávate vedľajších účinkov konzumácie veľkého množstva fazule, ako je nadúvanie alebo tvorba prebytočných plynov, vedzte, že aj vaše telo sa tomuto faktoru dokonale prispôsobuje.

Arizonská štátna univerzita nedávno uskutočnila štúdiu o fenoméne „opuchu fazule“, na ktorej počas 8 týždňov pozorovala 40 dobrovoľníkov. Prvá skupina zahŕňala pol šálky konzervovanej mrkvy, zatiaľ čo druhá skupina jedla ďalších pol šálky fazule denne. V prvom týždni iba 35% ľudí, ktorí jedli fazuľu, hlásilo nárast plynatosti (65% ostatných to neurobilo). V budúcom týždni iba 19% uviedlo prebytok plynu. Percento klesalo každý týždeň, nakoniec kleslo na 11 vo štvrtom týždni a na 3 v poslednom týždni.

Ak chcete svoju stravu rozšíriť o strukoviny, existuje veľa možností: do šľahačiek pridajte šľahanú fazuľu alebo cícerovú múku alebo k praženici alebo šalátom použite aj čiernu fazuľu. Vyprážaný cícer na občerstvenie, hummus alebo rôzne fazuľové prívarky.

Cereálie nahraďte fazuľovými rezancami alebo pečením za hladkú múku za fazuľovú. Hummus môžete tiež použiť ako zálievku alebo ako krém na prípravu omáčky. A potom sa nebudete báť žiadneho diabetes mellitus!

Možnosti rozšírenia jedálnička o strukoviny sú prakticky nekonečné. Výsledkom je chutná strava bohatá na živiny, ktorá chráni pred cukrovkou.

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>