Štrúdľa 3x inak. Tieto skvelé recepty musíte skúsiť

Čakáte návštevu a neviete čo im ponúknuť? Oslaďte si chvíľu strávenú so svojimi priateľmi netradičným štrúdľou.
Máme pre Vás 3 rôzne druhy štrúdle: jogurtovú, klasický aj zo zemiakového cesta.
Je len na Vás, ktorú si vyberiete.

Závin z jogurtového cesta

Čo budete potrebovať: 

  • 150 ml bieleho jogurtu
  • 140g hery
  • 300g haldké múky
  • 1 žĺtok
  • 1/2 prášku do pečiva
  • vajce na potretie
  • práškový cukor na posypanie
  • 400g jabĺk
  • 400g hrušiek
  • škorica
  • cukor kryštál
  • hrsť strúhanky
  • (kto chce môže pridať hrozienka)

Postup: 

Na dosku si dajte múku, prášok do pečiva a nakrájanú heru.
Okrúhlym nožom zapracujeme jogurt a žĺtok. Potom rukami vypracujeme hladké cesto.
Cesto potom zabalíme do fólie a necháme odpočinúť približne 45 minút.
Medzitým si jablká a hrušky olúpeme a nastrúhame. Kto chce môže nakrájať na menšie plátky.
Potom je na rade opäť cesto. Rozdelíme sa ho na 2-3 časti a každej vyvaľkáme na tenký plát.
Potom jednotlivé pláty pokladajte na plech, posypte opraženou strúhankou, cukrom a škoricou.
Kto chce môže cukor a škoricu spracovať s jablkami a hruškami.
Do stredu plátu nasypete zmes.
Jednu stranu preložte cez ovocia a potrite vajcia a to isté s druhou stranou.
Závin pečieme 20-30 minút na 180 ° C.

Tradičný závin s jablkami a vínom

Čo budete potrebovať: 

  • 350g hladkej múky.
  • 1 vajce
  • 1.5dl mlieka
  • 20g masla
  • žĺtok
  • práškový cukor na posypanie
  • maslo na potretie
  • 700g jabĺk
  • 300g hroznového vína
  • 100g krupicového cukru
  • 80g strúhanky
  • 10 lyžíc masla
  • 2 lyžice hrozienok

Postup: 

Na dosku si preosejeme múku a doprostred si urobíme jamku do neho nalejeme mlieko a rozpustené maslo.
Pridáme vajce a rukami vypracujeme cesto, ktoré necháme odpočinúť.
Potom budeme postupovať rovnako ako u predošlého cesta.
Na cesto potom pokladáme jablká s hroznovým vínom a hrozienka. Poprášime strúhankou a pokvapkáme maslom.
Závin pečieme 20-30 minút na 180 ° C.

Zemiakový závin s jablkami

Čo budete potrebovať: 

  • 250g hrubej múky
  • 160g varených zemiakov
  • 80g masla
  • 1 vajce
  • 1dl mlieka
  • 10g cukru
  • 10g droždia
  • štipka strúhaného citornu
  • práškový cukor na posypanie
  • 700g jabĺk
  • 100g masla
  • 60g strúhank
  • hrsť mandlí
  • cukor podľa chuti
  • lyžice mletej škorice
  • trocha rumu (nemusí byť)

Postup: 

Droždie s cukrom rozmiešame vo vlažnom mlieku a necháme na teplom mieste vykysnúť kvások.
Medzitým nastrúhame uvarené zemiaky a pridáme k nim rozpustené maslo, múku, soľ, citrónovú kuru a vajcia.
Prilejeme kvások, podľa potreby prilejeme mlieko a zarobíme tuhšie cesto. Poprášime múkou a prikryjeme utierkou. Na teplom mieste necháme vykysnúť.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme a rozdelíme na 2 pláty. Potrieme je rozpusteným maslom a pokladáme jablká, mandle a posypeme škoricou a cukrom. Kto chce môže pokvapkať rumom. Na záver posypeme strúhankou cesto stočíme do závinu a položíme na plech kde necháme ešte chvíľu kysnúť. Potrieme vajcom a pečieme do ružova na 170 ° C.

ZDROJ.bidista.com

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>