Predstavuje veľmi jednoduchý a rýchly jablkový koláč . Jeho šmrnc dáva bohatá jablková chuť v kombinácii s jemnou zakysanou smotanou.
Jablkový koláč so smotanou
ZLOŽKY
- 1 kg jabĺk
- 2 polievkové lyžice múky
- 150 g masla
- 0,5 lyžičky kyslej smotany
- 0,5 lyžičky sódy
- 1 vajíčko
- 1 polievková lyžica cukru
- 1 lyžička octu
PRÍPRAVA
- Dve polievkové lyžice múky necháme na smotanu a zvyšok je spojený so zmäknutým maslom, nalejte polovicu pohára vody a dobre premiešajte.
- Pridajte sódu. Vytvorte jemné cesto, ktoré sa nebude držať na rukách.
- Narežte jablká, odlúpnite jadro, nakrájajte na tenké plátky. Pokúste použiť jablká rôznych odrôd. Ešte chutnejšie, ak budete mať sladké a kyslé. Trik je, že chuť bude bohatšia a priestrannejšia.
- Cesto, vložte ho do mazanej formy a nejakým spôsobom poukladajte plátky jabĺk. Môžete posypať jablkami na škoricu a cukor, to je na vás.
- Na výrobu krému: zmiešajte cukor, kysnutú smotanu, vajce a dve polievkové lyžice múky. Všetko zmiešajte. Krém by mal byť dosť tekutý.
- Nalejte smotanu na cesto s jablkami. Vložte ho do rúry, zahrejte na 200 stupňov a pečte po dobu 40-50 minút. Skontrolujte koláč so špízou.
- Nechajte koláč vychladnúť vo forme a potom ho vytiahnite. Posypte ho práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
ZDROJ:takprosto.cc