Stále kupujete chlieb v obchode? Ak si upečiete tento viac ho nekúpite

Tento clieb jednoduchý, rýchly a chutný! Nedokážete si predstaviť jemnejší chlieb.

Suroviny:

  • 700g hladkej múky T 650
  • 3 menšie uvarené zemiaky
  • 450ml – 500ml letnej vody(záleží od savosti zemiakov)
  • 1/2 kocky droždia alebo
  • 2 KL sušeného
  • 2 PL olivového alebo obyčajného oleja
  • 1 PL octu
  • 1 a 1/2 KL morskej alebo jedlej soli
  • 1 KL mletej rasce
  • 1 KL cukru

Postup:

Urobíte  si najskôr kvások: do 200 ml vody dáme 1 ČL cukru a droždie. Necháte vzísť kvások. Medzitým si preosejte múku, pridáte soľ, racsu, ocot, olej a najemno postrúhané uvarené zemiaky – cca 130g už očistených zemiakov. Keď mám kvások hotový, dáme ho do múky a tiež zvyšnú vodu – vody toľko, aby sa všetko spolu spojilo. Všetko spolu varechou zmiešame, ale ak nie je treba,vodu navyše nepridávajte. Keď sa cesto konečne spojí, vyklopte ho na pomúčenú dosku a vymiesite. Cesto sa bude lepiť, tak ho jemne podsypávajte múkou, ale len po troške pridavať múku. Keď je cesto jemné a hladké, vložte ho späť do misky a nechajte kysnúť na teplom mieste, kým sa zdvojnásobí objem. Približne 1 a 1/2 hod. Keď sa cesto zdvojnásobí, vyklopíte ho na jemne pomúčenú dosku, a len prevráťte zhora nadol. Vyformujte ss ho do požadovaného tvaru a preneste ho na plech potretý olejom. Chlebík nechám ešte 30 min v teple podkysnúť. Zatiaľ si zapnite rúru na 200 stupňov. Po pol hodinke je chlebík pripravený, urobíte v strede kríž, potriete ho slanou vodou a vložíte ho do rozohriatej rúry. Pečie sa 15 min. a potom dopekáte 25 min. na 170 *C, ale samozrejme čas záleží od vašej rúry. Takýto čas pečenia je v elektrickej rúre bez ventilátora,  ak máte inú preto si radšej chlebík sledujte. Po upečení chleba ho potrite slanou vodou a dajte chladnúť na mriežku. Prikryte chlebík utierkou z plátna.

ZDROJ:ketkes.com

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>