Tento clieb jednoduchý, rýchly a chutný! Nedokážete si predstaviť jemnejší chlieb.
Suroviny:
- 700g hladkej múky T 650
- 3 menšie uvarené zemiaky
- 450ml – 500ml letnej vody(záleží od savosti zemiakov)
- 1/2 kocky droždia alebo
- 2 KL sušeného
- 2 PL olivového alebo obyčajného oleja
- 1 PL octu
- 1 a 1/2 KL morskej alebo jedlej soli
- 1 KL mletej rasce
- 1 KL cukru
Postup:
Urobíte si najskôr kvások: do 200 ml vody dáme 1 ČL cukru a droždie. Necháte vzísť kvások. Medzitým si preosejte múku, pridáte soľ, racsu, ocot, olej a najemno postrúhané uvarené zemiaky – cca 130g už očistených zemiakov. Keď mám kvások hotový, dáme ho do múky a tiež zvyšnú vodu – vody toľko, aby sa všetko spolu spojilo. Všetko spolu varechou zmiešame, ale ak nie je treba,vodu navyše nepridávajte. Keď sa cesto konečne spojí, vyklopte ho na pomúčenú dosku a vymiesite. Cesto sa bude lepiť, tak ho jemne podsypávajte múkou, ale len po troške pridavať múku. Keď je cesto jemné a hladké, vložte ho späť do misky a nechajte kysnúť na teplom mieste, kým sa zdvojnásobí objem. Približne 1 a 1/2 hod. Keď sa cesto zdvojnásobí, vyklopíte ho na jemne pomúčenú dosku, a len prevráťte zhora nadol. Vyformujte ss ho do požadovaného tvaru a preneste ho na plech potretý olejom. Chlebík nechám ešte 30 min v teple podkysnúť. Zatiaľ si zapnite rúru na 200 stupňov. Po pol hodinke je chlebík pripravený, urobíte v strede kríž, potriete ho slanou vodou a vložíte ho do rozohriatej rúry. Pečie sa 15 min. a potom dopekáte 25 min. na 170 *C, ale samozrejme čas záleží od vašej rúry. Takýto čas pečenia je v elektrickej rúre bez ventilátora, ak máte inú preto si radšej chlebík sledujte. Po upečení chleba ho potrite slanou vodou a dajte chladnúť na mriežku. Prikryte chlebík utierkou z plátna.
ZDROJ:ketkes.com