Táto suchá saláma obsahuje sušienky iba vo svojom názve, ale jej chuť a vzhľad si zachovali vlastnosti známeho a obľúbeného sladkého ovocia.
Všetky zložky v tomto recepte sú však mimoriadne zdravé a výživné. V tomto prípade sú známe sušienky nahradené olejnatým ovocím, tradičný cukor je datovaný a namiesto masla sa používa arašidové maslo.
Vegánsky recept na salámu so sušienkami
zloženie:
- 200 g datlí
- 100 gramov mandlí
- 100 g sójového mlieka
- 60 g kokosovej múky
- 1 lyžica arašidového masla
- 150 g horkej čokolády
Návrh na prípravu:
Datle sa miešajú so 150 ml vody, až kým sa nezíska mliečna tekutina, a potom sa filtruje cez husté sito. Zostávajúca ovocná vláknina sa neodhodí, ale zmieša sa so sušeným sójovým mliekom, kokosovou múkou, arašidovým maslom a rozpustenou čokoládou, až kým sa nedosiahne kompaktná hmota. Táto hmota sa nanesie na plastovú fóliu a tvaruje sa do kotúčika a potom sa zabalí do kokosových pilín. Tzv. saláma je zabalená do fólie a uložená do chladničky, aby stuhla. Potom sa môže rozbaliť a nakrájať na plátky.
návrh:
Mandle je možné nahradiť orechmi, arašidmi alebo sušienkami bez cukru. Môžeme použiť kokosové maslo namiesto arašidového masla, ale v žiadnom prípade margarín.
Datle možno nahradiť hrozienkami alebo dokonca sušenými marhuľami alebo figami.
Kokosová múka sa môže vyrábať mletím kokosovej múky doma.
ZDROJ:filantropikum.com