S týmito potravinami s obsahom horčíka znížite riziko infarktu, depresie a úzkosti

Horčík patrí medzi najdôležitejšie minerály v ľudskom tele pre správne fungovanie a optimálne zdravie. Je to vlastne štvrtý najhojnejší minerál v ľudskom tele. V skutočnosti je horčík nevyhnutný pre správnu funkciu 300 enzýmov v ľudskom tele.

 Tento minerál má zásadný význam pre správne metabolické funkcie, biochemické procesy, ako napríklad:

– tvorba adenozíntrifosfátu – ATP
– funkcia svalov a nervov
– citlivosť na inzulín a regulácia hladiny cukru v krvi
– správna tvorba zubov a kostí
– relaxácia krvných ciev

Závažné zdravotné problémy môžu byť spôsobené nedostatkom horčíka

Nedostatok horčíka často spôsobuje zhoršenie bunkových metabolických funkcií, čo vedie k mnohým zdravotným problémom, ako sú náhla srdcová smrť, fibromyalgia, bolesti hlavy pri migréne, kardiovaskulárne choroby, depresia a úzkosť. Tento minerál je tiež rozhodujúci pre optimalizáciu mitochondrií.

Vzťah medzi mitochondriálnym zdravím a horčíkom

Mitochondrie predstavujú organely nachádzajúce sa v našich bunkách, ktoré produkujú energiu pre fungovanie orgánov.

Najnovšie štúdie ukázali, že hlavnou príčinou mnohých zdravotných problémov je mitochondriálna dysfunkcia. To znamená, že musíme prijímať živiny, ktoré mitochondria vyžaduje. Nezabudnite však, že horčík má zásadný význam pre zdravie mitochondrií.

Aké sú odporúčané množstvá horčíka?

Denný príjem horčíka pred sto rokmi bol 500 mg. Dnes ľudia dostávajú 150 – 300 mg, ale odporúčané množstvo horčíka pre optimálne zdravie je 600 – 900 mg.

V skutočnosti by sme určite mali užívať doplnky horčíka, ak neprijmeme také množstvo horčíka!

Príznaky, znaky a rizikové faktory nedostatku horčíka

Horčík sa nachádza v molekule chlorofylu. Hlavnou príčinou nedostatku horčíka sú ťažko spracované potraviny.
V skutočnosti strácame tento minerál liekmi na predpis (antibiotiká, statíny, fluoridy), nedostatkom spánku, konzumáciou alkoholu, stresom atď. Nie je preto prekvapujúce, že 50 až 80% ľudí v Amerike trpí nedostatkom horčíka.

Únava, bolesti hlavy, migrény, svalové kŕče, strata chuti do jedla, vracanie, nevoľnosť a bolesti hlavy sú najskoršími príznakmi nedostatku horčíka.

Abnormálne srdcové rytmy, brnenie, zmeny osobnosti, koronárne kŕče, záchvaty a necitlivosť môžu byť spôsobené chronickým nedostatkom horčíka.

Vo svojej strave musíte implementovať listovú zeleninu, aby ste zvýšili hladinu horčíka a udržali si celkové zdravie! Môžete skúsiť odšťavovanie a získať tak maximálny úžitok!

Tu sú najbohatšie zdroje horčíka:

Mäso: Magnézium sa nachádza vo viacerých druhoch mäsa, najmä v rybách a morských plodoch Okrem toho ho nájdeme aj v jahňacom mäse, morčacom a kuracom mäse.

Strukoviny: Bohatý zdroj horčíka predstavujú strukoviny, ako sója, hrach či fazuľa, ale aj iné druhy zeleniny. Zaradiť sem môžeme zelenú zeleninu, teda špenát, šalát a brokolicu.

Ovocie: Druhy ovocia obsahujú mnoho vitamínov a minerálov, horčík nevynímajúc. Ten sa nachádza najmú v banánoch, figách, ďatľoch, malinách, černiciach či marhuliach.

Orechy: V súčasnosti sú orechy veľmi populárnou zložkou zdravej raw výživy, a to aj vďaka vysokému obsahu horčíka. Najviac ho nájdeme v kešu orechoch, mandliach alebo arašidoch.

Obilniny: Spomedzi skupiny obilnín môžeme spomenúť najmä ryžu, ktorá je prospešná v nelúpanej forme. Pokiaľ ide o lúpanú ryžu, vhodná na užívanie je jej hnedý druh.

Celozrnné potraviny: Aj iné potraviny v neopracovanej forme obsahujú horčík. Ide o celozrnnú alebo pohánkovú múku, pšeničnú múku, cereálie, otruby či ovsené vločky.

Pri doplnení vyvážte svoj Mg pomocou vitamínu D, K2 a vápnika

Skôr ako začnete užívať doplnky, mali by ste pochopiť, ako živiny ovplyvňujú a vzájomne pôsobia. Nezabudnite vyvážiť vápnik, vitamín D a K2, keď prijímate horčík.

Nerovnováha môže zvýšiť riziko toxicity vitamínu D, mozgovej mŕtvice a srdcového infarktu, pretože všetky pracujú synergicky!
1: 1 je pomer medzi vápnikom a Mg.

Môžete ľahko prijímať horčík z potravy, takže doplnkový horčík by mal byť dvakrát vyšší ako Ca. Potrebujete tiež 100 mikrogramov K2 na každých 1 000 IU vitamínu D, tvrdí Dr. Kate Rheaume Bleue.
Aby ste zistili svoju osobnú dávku, otestujte hladinu vitamínu D dvakrát ročne, pokiaľ ide o príjem vitamínu D!

ZDROJ:Healthy Lifestyle Zone.com

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>