Keď sa chceme postarať o našu líniu správne, často začneme venovať viac pozornosti v súvislosti s konzumáciou určitých potravín, ako sú ryža, cestoviny alebo chlieb.
Niekto z nás jedol ryžu ako doplnok k večeri? Zdravé a moderné diétne trendy a stravovacie návyky spôsobujú, že sa často pýtame, ktorá odroda ryže je pre našu postavu najlepšia?
Biela alebo hnedá ryža, to je otázka. Nižšie sú uvedené niektoré mýty o ryži a my odhalíme skutočnú odpoveď.
Akú ryžu máme jesť?
Sme bombardovaní rôznymi mýtami o ryži prakticky na každom kroku. Ľudia často hovoria, že z ryže priberieme, a z tohto dôvodu by sme nemali zahrnúť do našej každodennej stravy.
Existuje tiež spoločný názor, že hnedá ryža má viac výživových vlastností alebo že odroda bielej ryže nemá žiadne zdravotné výhody. Ako pravdivé sú všetky tieto výroky?
Ryža je populárny druh obilia široko používaný v gastronómii po celom svete. Biela a hnedá ryža, aj keď vyzerajú podobne, majú rôzne výživové hodnoty, ktoré stoja za preskúmanie.
Určite budeme chcieť poznať skutočné vlastnosti tejto obilniny v prípade, že musíme stratiť alebo udržať telesnú hmotnosť. Ktorá ryža je pre našu palubu najlepšia? Rozdiel medzi nimi je spôsob ich spracovania.
Inými slovami, čo sa im stane priamo po ich zbere. Pozrime sa rýchlo na vlastnosti oboch odrôd ryže.
Hnedá ryža
Hnedá ryža je jedným slovom všetky semená tejto rastliny. Preto nie sú podrobené žiadnemu spracovaniu, a preto si zachovávajú svoj prirodzený stav a vzhľad.
Odrody hnedej ryže prechádzajúcej mlynom si zachovávajú svoju vonkajšiu vrstvu, ktorá pokrýva zrno, čím im dáva vyššiu koncentráciu živín. Hnedá ryža si zachováva svoje otruby, preto má vyšší obsah vlákniny ako jej biely náprotivok.

Dôležitými zložkami hnedej ryže sú najmä:
- Horčík. Dôležitý minerál pre naše kosti a kostrový systém.
- Selén. Zdroj základných vitamínov a mikroelementov pre našu DNA, ako aj pre reguláciu štítnej žľazy.
- Mangán. Minerálne, čo je veľmi silný antioxidant. Jeden šálka hnedej ryže poskytuje 88% dennej potreby tela pre tento minerál!
Biela ryža
Táto odroda ryže má jemnejšiu a hladšiu textúru. Biela ryža stráca pri prechádzaní mlynom otruby a osivá. V dôsledku toho stráca veľké percento prírodných živín, vrátane zinku, horčíka a selénu.
Aj keď malá časť vyššie uvedených živín zostáva vo fazuľa, množstvo je oveľa nižšie ako v prípade hnedej ryže. Pretože tento proces odstraňuje tieto zložky, často je biela ryža umelo obohatená vitamínmi B a železom.
Kalorický a výživový obsah oboch odrôd ryže
Keď sa snažíme schudnúť, často porovnávame výživové hodnoty výrobkov, ktoré sa nachádzajú na našom tanieri. V tejto chvíli sme prekvapení, že medzi kalorií medzi bielou a hnedou ryžou naozaj nie je veľký rozdiel.
Napríklad 100 gramov každého produktu má podobné množstvo kalórií, 361 v bielej ryži a 345 v hnedej farbe . Obsah tuku je tiež veľmi podobný a biela ryža má dokonca menej ako hnedá.

V prípade sacharidov si, tiež nevšimneme obrovský rozdiel. Hoci hnedá ryža má o niečo menej ako biela ryža. Avšak, okamžite si všimneme veľký rozdiel v obsahu vlákniny. Hnedá ryža poskytuje oveľa viac ako biela.Jedna šálka hnedej ryže pokrýva aspoň 15% dennej odporúčanej dávky vlákniny.
Účinok vlákniny
Keď sa snažíme udržať alebo znížiť hmotnosť, potraviny s vysokou hladinou vlákniny môžu byť veľmi užitočné. Prečo?
Po prvé, potraviny bohaté na vlákninu dodávajú žalúdku extra objem a pomáhajú nám cítiť sa plnšie. Pocit plnosti nespúšťa túžbu po jedle medzi jedlami, a tiež nás dlhodobo nasýtil a je pre nás jednoduchšie kontrolovať našu chuť k jedlu.
Potraviny s vysokým obsahom vlákniny sa odporúčajú pre ľudí, ktorí chcú schudnúť. Okrem toho vlákno reguluje trávenie, ktoré pomáha účinne čistiť telo a uľahčiť jeho prácu.
Ryža – najodporúčanejšia odroda
Obidve odrody ryže majú podobné hodnoty výhrevnosti, sacharidov a tuku. Ktorý z nich však lepšie vyhovuje vašim potrebám?
Pretože semeno pozostávajúce z buničiny a otruby je neporušené, hnedá ryža má viac živín. Medzi týmito živinami nájdeme vlákninu, ktorá je rozhodujúca pre účinnú kontrolu našej chuti medzi jedlami.
Okrem toho, odrody hnedej ryže majú selén, mangán, horčík a množstvo antioxidantov.
Samozrejme, biela a hnedá ryža sú si navzájom veľmi podobné. Avšak faktor, ktorý robí hnedú ryžu lepšou voľbou pre chudnutie je obsah vlákniny. Chráni nás pred nadmerným snacking medzi jedlami.
ZDROJ:krokdozdrowia.com