Nedávno som kúpila veľa párkov a chcela som ich nejako rozume zúžitkovať, tak som sa rozhodla uvariť túto chutnú polievočku. Keď mám chuť uvariť k hlavnému jedlu aj niečo tekuté, často siahnem po vrecku mrazenej zeleniny, ktoré mám vždy po ruke v mrazáku a rýchla polievka je na svete.
Ingrediencie
- párky – tenké, tzv. frankfurtské – 5 ks
- cibuľa – 1 ks
- bravčová masť/sádlo – 40 gramov (kto nemá masť použije na osmaženie cibuľky olej)
- mlieko – 100 ml
- hladká múka – 1 – 2 PL
- zeleninový alebo kurací vývar – kto nemá čerstvý, použije bujón
- mrazená alebo čerstvá zelenina – podľa svojho vkusu
- soľ
- mleté čierne korenie,
- mletá červená paprika,
- čerstvá petržlenová vňať – za hrsť,
- mleté chilli
POSTUP
Pripravíme si stredne veľký hrniec. Cibuľu si nakrájame na kocky. V hrnci rozpálime kúsok bravčovej masti prípadne olej a cibuľku si dozlatova orestujeme. Pridáme múku, chvíľku osmahneme a ku koncu zasypeme mletou červenou paprikou. Za stáleho miešania opraženú cibuľu zalejeme vývarom. Povaríme a zatiaľ si nakrájame párky (na kolieska) a nasekáme si čerstvú petržlenonvú vňať prípadne pokrájame zeleninu. Keď nám polievka začne vrieť, pridáme najskôr čerstvú zeleninu a ešte chvíľu varíme (cca 15 minút, záleží od druhu zeleniny, ja som použila ružičkový kel a stonkový zeler, ktoré treba variť trošku dlhšie, aby zmäkli). Až ku koncu do polievky pridáme mrazenú zeleniu – hrášok, mrkvičku atď., prilejeme mlieko a ešte cca 5-10 minút povaríme. K úplnému záveru pridáme na kolieska nakrájané párky, ktoré už len necháme uvariť v polievke a prihodíme nasekanú čerstvú petržlenovú vňať.
Polievku dochutíme podľa seba – soľou a mletým čiernym korením. Podávame samotné alebo s rohlíkom.
ZDROJ:bidista.com