Ruská zmrzlina – jednoduchý recept, ktorý chutí ešte lepšie ako z obchodu, ak ju ochutnáte urobíte si zásobu na celé leto

Ruská zmrzlina sa začala vyrábať prvýkrát v Rusku, odkiaľ sa potom postupne dostala k nám. V bývalom Sovietskom zväze sa od 30. rokoch 20. storočia stala obľúbenou pochúťkou a svoje milovníkov si získala aj vo vtedajšom Československu. Najväčší boom Ruské zmrzliny nastal v 80. rokoch 20. storočia, kedy v Sovietskom zväze vzniklo dokonca 25 nových tovární na jej výrobu. Ruská zmrzlina si svoju popularitu udržala až do dnešnej doby. Výrobky, ktoré nájdete na pultoch, sa už v Rusku nevyrába; jedná sa len o obchodný názov pochúťky, ktorá sa skladá z troch vrstiev:

  • horný oblátka
  • krémová zmrzlina
  • dolná oblátka

Tiež jej kvalita už nie je rovnaká, ako tomu bolo spočiatku – po 90. rokoch začali trh zaplavovať lacnejšie mrazené výrobky, ktoré klasike konkurovali najmä cenou na úkor kvality. Z tohto dôvodu aj originálne Ruská zmrzlina bola nútená pod ekonomickým tlakom napríklad znižovať obsah tuk. Našťastie však máme možnosť stále pravú Ruskou zmrzlinu ochutnať v špecializovaných podnikoch alebo si ju vlastnoručne vyrobiť ľahko doma.

Čo budeme na výrobu potrebovať?

V pôvodnej Ruskej zmrzline neboli pridané žiadne chemické prídavky ako zahusťovadlá alebo dochucovadlá; dnes už sú dezerty bez chémie minulosťou. Našťastie je tu možnosť si pripraviť domáci výrobok, ktorý bude čisto prírodné len z mlieka, rovnako ako bývalo pôvodné receptúra. Príprava pravej lahodné Ruskej zmrzliny je veľmi jednoduchá a výsledok naozaj stojí za to. Jediné, čo budeme potrebovať, je:

  • 200g kondenzovaného mlieka
  • 500ml smotany na šľahanie
  • tortové alebo iné oplátky

Kondenzované mlieko Salko je možné kúpiť alebo si ho môžete doma vyrobiť z plnotučného mlieka, masla, vanilkového a práškového cukru. Smotanu radšej voľte s vyšším obsahom tuku – lepšie sa šľahá a zároveň je s ňou dezert chutnejšie. Sušienky, ktoré sú typicky používané na Ruskú zmrzlinu, sú klasickým tortovým typom, ktoré možno bežne zohnať v obchode. Ak však chcete na dezert použiť iné, je možné samozrejme tento zákusok pripraviť z akýchkoľvek oplátok – často bývajú používané napríklad Bebe.

Poďme sa pustiť do prípravy

Dajte smotanu na chvíľu do mrazničky. Potom ju vyšľahajte pomocou mixéra na vysokú rýchlosť otáčok. Po piatich až siedmich minútach by mala vzniknúť hustá šľahačka. Do nej následne postupne a za stáleho šľahania nalejte kondenzované mlieko. Potom si vezmite plastovú krabičku či miestu s vyšším dnom. Jej spodok vyložte tortovým alebo inými sušienkami, našľahaný krém zo smotany a kondenzovaného mlieka naneste na oblátky a vrh prikryte opäť sušienkami. Dezert dajte na 4 – 6 hodín do mrazničky aby stuhol.

Dobrú chuť!

Až vyberieme po štyroch až šiestich hodinách dezert z mrazničky, môžeme sa rovno pustiť do jedla. Veľkou výhodou Ruskej zmrzliny je, že sa dá vďaka sušienkam ľahko pri jedle držať – nepotrebujete tak misku ani do dezertu pred mrazením pridávať žiadna drievka ako v prípade nanukov. Pre inováciu je možné tento klasický zákusok podávať s ovocím alebo ovocie vmiešať priamo do krému. Obľúbené sú čučoriedky, černice, jahody alebo marhule. Pokiaľ chcete čokoládovú zmrzlinu, stačí pridať kakao.

ZDROJ:jensprav.ru

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>