Rozmýšľali ste niekedy nad tým, čo vlastne jete, keď si objednáte porciu hranoliek?

Francúzske hranolky obsahujú veľké množstvo tukov a majú nízke množstvo živín (bielkovín, vitamínov, minerálov a antioxidantov), ​​takže pravdepodobne viete, že nie sú jedlom, ktoré by ste mali často jesť.

Ak ich veľmi obľubujete, môže sa stať, že si ich pripravíte doma a vytečiete prebytočný olej, aby ste neskončili servírovaním na oleji. Prebytočný olej nie je jediný problém, francúzske hranolky obsahujú mnoho ďalších podozrivých konzervačných látok.

Dokážete si skutočne predstaviť, čo vlastne jete vždy, keď si objednáte hranolky?

Výskum Dr. Christophera Ochnera, ktorý sa uskutočnil v Výskumnom centre pre výživovú obezitu v New Yorku v nemocnici St. Luke’s-Roosevelt Hospital, zistil, že porcia hranolčekov má 500 kalórií, 25 g tuku, 63 g sacharidov, 350 mg sodíka, 6 gramov vlákniny a 6 gramov proteínu. Ale zoznam tu nekončí.

Napríklad vegetariáni môžu byť šokovaní tým, že niektorí majitelia reštaurácií rýchleho občerstvenia používajú arómy na výrobu hovädzieho mäsa, ktoré obsahujú hydrolyzovanú pšenicu a mlieko.

Rastlinný olej (zmes)

Francúzske hranolky sa raz vyprážajú pred zmrazením, potom opäť po dodávke do reštaurácie. Väčšina oleja v fritéze sa kombinuje s hydrogenovaným sójovým olejom. Keď sójový olej prechádza procesom hydrogenácie, nenasýtený tuk sa nasýti. Zabraňuje tomu, aby bol olej zranený, ale trans-tuky sú často spojené s vyšším rizikom srdcových ochorení.

Kyselina citrónová

Táto konzervačná látka je považovaná za bezpečnú na použitie, ale stále existuje niečo, čoho sa obávajú odborníci v oblasti potravín. Presnejšie povedané, čo drží čerstvé zemiaky niekoľko mesiacov.

TBHQ

Táto mimoriadne silná konzervačná látka sa nachádza v mnohých výrobkoch. Štúdie na zvieratách ju spájajú s peptickým vredom a štrukturálnymi poškodeniami DNA.

Dextróza

Áno, cukor, znova. Problém je, že ide o tretiu zložku obsiahnutú v hranolkách, čo sa týka množstva, hneď po zemiakoch a oleji. Najnovšie výskumy ukazujú, že telo dokáže premeniť cukor na tuk ľahšie, než dokáže premeniť tuky na cukry. Takže cukor môže byť horší ako tuk.

Fosfáty

Táto zložka robí hranolky dlhšie svieže a zachováva zlatohnedú farbu až na dva mesiace. Rovnaká zložka sa často nachádza v komerčne pripravených koláčech, pudingu, vaflách, palacinkách, chladenom mäse a konzervovaných rybách.

 ZDROJ:goodmorningcenter.com

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>