Rezy „Vtáčie mlieko“. Tento dezert určite poznáte z detstva, ak si ho chcete pripomenúť, budete potrebovať len týchto pár surovín

Na trh prišli rôzne druhy sladkostí, a tak sa tie tradične-netradičné domáce dobroty odsúvajú do pozadia. A nechceli by ste urobiť Vašim deťom radosť a ponúknuť im niečo z Vášho mladosti?

Tento recept je jednoducho fantastický. Keď vtáčie mlieko ochutnáte a zatvorte oči, budete opäť tam, kde ste boli pred rokmi a budete sa cítiť ako Alenka v ríši divov. Vtáčie mlieko sa nedá porovnávať s dnešnými torty a koláčmi. Tie môžu byť akokoľvek famózny, no tradičné domáce vtáčie mlieko je len jedno. Keď vyskúšate tento jednoduchý recept, už nikdy sa Vám minulosť nebude zdať minulosťou.

Čo budete potrebovať

  • 2 balíčky želatíny (8 gramové)
  • 1 šálka mlieka
  • 1 hrnček cukru
  • 450 g kyslej smotany
  • 450 g smotany
  • olej alebo maslo na vymastenie formy

Čokoládová glazúra:

  • 5 PL kakaa
  • 5 lyžičiek cukru
  • 1 balíček želatíny
  • 5 PL mlieka
  • 1 šálka studenej vody

Postup:

V malom hrnci rozmiešajte 2 balíčky želatíny a 1 šálka mlieka. Umiestnite na mierny oheň a šľahajte kým z mlieka nezačne stúpať para, potom ho ihneď odstráňte z tepla. Pozor! Mlieko nesmie začať vrieť. Hrniec odložte bokom a nechajte zmes vychladnúť.

Sklenenú formu alebo pekáč s rozmermi cca 20 × 30 cm vymažte olejom. Zatiaľ si na stredných otáčkach dobre vymiešajte cukor, kyslú smotanu a šľahačku.

Za stáleho šľahania smotany s cukrom pridávajte pomaly zmes z teplého mlieka a želatíny. Keď sa obe zmesi dobre premiešajú, ihneď ich vylejte do sklenenej formy. Upravte povrch tak, aby bol rovnomerný, prikryte alobalom alebo fóliou a dajte chladiť.

Kým zmes chladne, pripravte si glazúru. V malom hrnci si zmiešajte kakao, cukor a želatínu, zalejte vodou a mliekom, a šľahajte. Po vyšľahaní umiestnite na mierny oheň a priveďte do varu. Stále miešajte. Zmes by mala zostať konzistentné a hladká. Po odstavení nechajte aspoň hodinu chladnúť.

Po hodine nalejte čokoládu na vtáčie mlieko a dajte opäť schladiť, ideálne na noc. Podávame studené, môžeme dozdobiť ovocím, domáci šľahačkou alebo bielka vyšľahaným s cukrom.

ZDROJ:bidista.com

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>