Na trh prišli rôzne druhy sladkostí, a tak sa tie tradične-netradičné domáce dobroty odsúvajú do pozadia. A nechceli by ste urobiť Vašim deťom radosť a ponúknuť im niečo z Vášho mladosti?
Tento recept je jednoducho fantastický. Keď vtáčie mlieko ochutnáte a zatvorte oči, budete opäť tam, kde ste boli pred rokmi a budete sa cítiť ako Alenka v ríši divov. Vtáčie mlieko sa nedá porovnávať s dnešnými torty a koláčmi. Tie môžu byť akokoľvek famózny, no tradičné domáce vtáčie mlieko je len jedno. Keď vyskúšate tento jednoduchý recept, už nikdy sa Vám minulosť nebude zdať minulosťou.
Čo budete potrebovať
- 2 balíčky želatíny (8 gramové)
- 1 šálka mlieka
- 1 hrnček cukru
- 450 g kyslej smotany
- 450 g smotany
- olej alebo maslo na vymastenie formy
Čokoládová glazúra:
- 5 PL kakaa
- 5 lyžičiek cukru
- 1 balíček želatíny
- 5 PL mlieka
- 1 šálka studenej vody
Postup:
V malom hrnci rozmiešajte 2 balíčky želatíny a 1 šálka mlieka. Umiestnite na mierny oheň a šľahajte kým z mlieka nezačne stúpať para, potom ho ihneď odstráňte z tepla. Pozor! Mlieko nesmie začať vrieť. Hrniec odložte bokom a nechajte zmes vychladnúť.
Sklenenú formu alebo pekáč s rozmermi cca 20 × 30 cm vymažte olejom. Zatiaľ si na stredných otáčkach dobre vymiešajte cukor, kyslú smotanu a šľahačku.
Za stáleho šľahania smotany s cukrom pridávajte pomaly zmes z teplého mlieka a želatíny. Keď sa obe zmesi dobre premiešajú, ihneď ich vylejte do sklenenej formy. Upravte povrch tak, aby bol rovnomerný, prikryte alobalom alebo fóliou a dajte chladiť.
Kým zmes chladne, pripravte si glazúru. V malom hrnci si zmiešajte kakao, cukor a želatínu, zalejte vodou a mliekom, a šľahajte. Po vyšľahaní umiestnite na mierny oheň a priveďte do varu. Stále miešajte. Zmes by mala zostať konzistentné a hladká. Po odstavení nechajte aspoň hodinu chladnúť.
Po hodine nalejte čokoládu na vtáčie mlieko a dajte opäť schladiť, ideálne na noc. Podávame studené, môžeme dozdobiť ovocím, domáci šľahačkou alebo bielka vyšľahaným s cukrom.
ZDROJ:bidista.com