Krém, v niektorých oblastiach tiež nazývaný napoleonka, to sú dva kúsky lístkového cesta plnené pudingom – samostatne alebo s pridaním vrstvy šľahačky. Tiež som sa stretol s receptom, kde šľahačka bola sama medzi plátkami lístkového cesta.
Použitím hotového lístkového sa čas prípravy skracuje.
Zloženie:
- 2 plátky lístkového cesta
- 3 šálky mlieka
- 1/2 šálky cukru
- 3 žĺtky
- 2 polievkové lyžice pšeničnej múky
- 4 polievkové lyžice pudingu
- 120 g masla
- 500 ml smotany 30% alebo 36%
- 2 polievkové lyžice práškového cukru + na posypanie vrchu
- 1 bal. kreman-fix (voliteľné)
Postup:
Vyvaľkáme lístkové pečivo a položíme ho na plech na pečenie. Každý kus na samostatnom plechu. Poprepichujeme s vidličkou a pečieme jedno cesto, potom druhé, v rúre predhriatej na 200 stupňov po dobu asi 15 minút.
Do nádoby nalejeme 2 poháre mlieka, pridáme cukor a varíme.
V druhej miske premiešajte zvyšné mlieko so žĺtkami a pudingom a pšeničnou múkou. Zmiešajte tak, aby sa nevyskytli žiadne hrudky. Potom nalejte výslednú zmes do vriaceho mlieka a nepretržite miešajte na ohni, až kým nebude puding vytvorený. Nechajte vychladnúť.
Mäkké maslo nakrájame na kúsky, dáme do misky a rozmixujeme na penu. Potom k maslu pridajte vychladený puding po častiach a miešajte, až kým sa nezíska rovnomerný krém.
Hotový krém položíme na lístkové pečivo, rovnomerne rozotrieme.
Šľahačku vyšľaháme s mixérom spolu s práškovým cukrom a krémovou fixáciou na tuhú hmotu. Ak používate krém, 36% krém nie je potrebný.
Šľahačku rozotrite na vrstvu pudingu a prikryte druhým kúskom lístkového cesta.
Do chladničky vložte asi na 2 hodiny.
Pred podávaním posypte koláč práškovým cukrom.
Uchovávajte v chladničke.
ZDROJ:kuchniamagdaleny.pl