Vedieť, že lahodné pečivo, ktoré všetci milujeme, môže byť zdravé súčasne, je veľmi uspokojujúce.
Ak sa vyhnete všetkým zápalovým zložkám, ako sú rafinované cukry, spracovaná pšenica a rastlinné oleje a nahradíte ich protizápalovými prísadami bohatými na živiny, získate zdravé a chutné jedlo, ktoré energizuje vaše telo a podporuje všeobecné zdravie.
Recepty, ktoré odporúčame, obsahujú sladké zemiaky, ktoré sú vysoko výživné a bohatým zdrojom antioxidantov, minerálov a vitamínov. Podľa lekárky Laury Floresovej zo San Diega:
„Sladké zemiaky majú vysoký obsah vitamínu A, vitamínu B5, B6, tiamínu, niacínu, riboflavínu a vďaka svojej oranžovej farbe majú vysoký obsah karotenoidov. Okrem toho sú bez tuku, relatívne málo sodíka a majú menej kalórií ako biele zemiaky – aj keď majú viac cukru. „
Tiež „kvôli farebným pigmentovaným vitamínom majú sladké zemiaky vysoký protizápalový účinok.“
Navyše, sladké zemiaky nespôsobujú zvýšenie krvného cukru, ale naopak vám pomôžu získať stále množstvo energie aj v prípade diabetu 2. typu. Flores vysvetľuje:
„Sladké zemiaky – na rozdiel od iných škrobových potravín, ktoré zvyšujú hladinu cukru v krvi rýchlo po tom, čo sa spotrebúvajú z dôvodu ich metabolizmu na cukor, pomôžu udržiavať hladinu cukru v krvi. „
Na druhej strane kokosová múka je zdravou náhradou bežnej múky, ktorá reguluje cholesterol, zatiaľ čo kurkuma a zázvor bojujú proti zápalu, nižšiemu riziku rakoviny, bojujú proti baktériám a zabraňujú vírusom.
Kokosové mlieko má vysoké zdravé stredne dlhé reťazce mastných kyselín, ktoré zvyšujú metabolizmus a podporujú úbytok hmotnosti. Je tiež bohatý na vitamíny a minerály, ako vitamíny C, E a B-komplex, železo, selén, vápnik, horčík a fosfor.
Zdravé a chutné muffíny na báze rastlín
zloženie:
- 1 malý organický sladký zemiak, pražený
- ¾ šálky organického kokosového mlieka
- 2 polievkové lyžice organický olivový olej
- 3 polievkové lyžice mleté ľanové semienko v ½ šálke vody
- 1 šálka organickej hnedej ryžovej múky
- ¼ šálky organickej kokosovej múky
- ½ šálky čistého javorového sirupu alebo nepasterizovaného medu
- 1 polievková lyžica prášok na pečenie
- ½ lyžičky Himalájskej soli
- 1 lyžička mletej kurkumy
- ⅛ papriky na zem
- 1 polievková lyžica mletej škorice
- 1 lyžička mletého zázvoru
Postup:
Predhrejte rúru na 200 stupňov. Spravte niekoľko jamiek v koži sladkého zemiaka pomocou špízu a umiestnite ho na plech na pečenie. Pečte asi pol hodinu.
Keď sú mäkké, nakrájajte sladké zemiaky na polovicu, nechajte vychladnúť a vyberte vnútro zemiaka a vložte ich do veľkej misy. Pridajte ľanové semienko, kokosové mlieko, olivový olej a javorový sirup. Zmiešajte suché zložky v inej miske a pridajte ich do predchádzajúcej zmesi.
Namažte muffinové formy s kokosovým olejom, rovnomerne nalejte cesto a pečte asi pol hodiny.
Užite si to!
ZDROJ:fithacker.ru