Jar tento rok prišla poriadne skoro a tak sa začína obdobie grilovačiek. Čo vám na gril párty nesmie chýbať, aby prebehla hladko a hostia boli spokojní, sú dobré tipy na recepty.
Bravčová panenka na červenom víne
Počet porcií: 6 kusov
Potrebujeme:
- 2 väčšie bravčové panenky vcelku
- 1 l červeného vína
- 5 klinčekov
- 1 celú škoricu
- 2-centimetrový kúsok zázvoru
- 2 PL trstinového cukru
- 4 strúčiky cesnaku
- vetvičku rozmarínu
- 2 lístky šalvie
- soľ
- korenie
Postup:
Panenky dôkladne očistíme, osolíme, okoreníme a necháme chvíľu odpočívať. Víno, v ktorom ich budeme pacovať, vlejeme do hrnca, pridáme klinčeky, škoricu, zázvor, cukor, cesnak, rozmarín a šalviu. Privedieme do varu a hrniec hneď odstavíme. Vložíme doň mäso, prikryjeme a necháme stáť, kým víno nevychladne. Mäso vyberieme, osušíme papierovým obrúskom a na grile opečieme zo všetkých strán. Pred servírovaním nakrájame na hrubšie plátky.
Rebierka s pivom, medom a čili
Počet porcií: 1 kg bravčových rebier
Potrebujeme:
- 3 PL medu
- 1 ČL masla
- menšiu cibuľu
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 dl čierneho piva
- 1 ČL nasekaného čerstvého čili
- 2 ČL paradajkového pretlaku
- 1 PL citrónovej šťavy
- štipku soli a mletého korenia
Postup:
Med s maslom necháme v panvici mierne skaramelizovať. Pridáme rozpolenú cibuľu, ošúpaný cesnak a opražíme. Zalejeme pivom, vložíme ostatné ingrediencie a za občasného miešania necháme redukovať, kým zmes nie je hustá ako sirup. Necháme mierne vychladnúť.
Rebierka rozrežeme na časti po 3 – 4 dielikoch a zo všetkých strán potrieme marinádou. Vložíme ich do pevného igelitového vrecka, vytlačíme z neho čo najviac vzduchu a zaviažeme. Vo väčšom hrnci zohrejeme vodu, dáme do nej vrecko s rebierkami a odkryté varíme asi hodinu. Nakoniec na rozohriatom grile dochrumkava dopečieme.
Náš tip:
Tento spôsob úpravy zaručí jemnosť, šťavnatosť aj krehkosť mäsa.
ZDROJ:bidista.com