Joseph Mercola , významný lekár, poslal do laboratória vzorku svojej domácej kyslej kapusty a povedal: „Analyzovali sme to. Zistili sme, že v 150-170 gramoch fermentovanej zeleniny bolo desať biliónov baktérií . “
Jeho objavy naznačujú, že 50 gramov domácej kyslej kapusty obsahuje viac probiotík ako celá fľaša so 100 kapsulami. Prekvapivo sa 500 gramov kapusty rovná asi 8 fľaškám probiotík!
Zábavný fakt: baktérie v tele prevyšujú počet buniek asi o 10 na 1!
Už v roku 2013 MUDr. Natasha Campbell-McBride povedala doktorovi Tomovi O’Brianovi: „Pri každej porcii kyslej kapusty konzumuješ miliardy prospešných mikróbov, ktoré zabíjajú patogény v tvojom čreve, vytláčajú ich a doplňujú prospešnú flóru v tráviacom trakte.“ …
Probiotický obsah kyslej kapusty zakúpenej v obchode sa nedá porovnať s domácou kyslou kapustou. Domáca kapusta je oveľa zdravšia.
Zábavný fakt č. 2: Kyslá kapusta = superpotravina z organických steroidov!
Kapusta má protizápalové vlastnosti, rovnako ako vitamíny A a C. Môže znižovať hladinu lipidov v krvi a oveľa viac. Pri kvasení poskytuje kyslá kapusta vyšší pomer vitamínov prostredníctvom procesu fermentácie, ktorý otvára bunky a umožňuje vyššiu absorpciu živín. Je zaujímavé, že kyslá kapusta údajne pred kvasením obsahuje 200-krát viac vitamínu C ako rovnaká kapusta.
Vedel si?
Už v roku 1807 francúzsky psychiater Phillip Pinel povedal: „Hlavné miesto šialenstva je zvyčajne v žalúdku a črevách.“ Pinel je známy ako otec modernej psychiatrie, ktorý sa k tejto ponuke dostal dlhodobou prácou s mentálnymi pacientmi.
Ďalšie výhody fermentovaných potravín:
Prevencia a zníženie príznakov potravinovej alergie.
Kontrola vysokého krvného tlaku.
Znižovanie rizika vzniku rakoviny.
Zmierňovanie všeobecného zápalu.
Liečba porúch trávenia.
Zmiernenie zápalu pri artritíde.
Zlepšenie imunitnej odpovede u pacientov s HIV / AIDS.
Znižovanie hladiny cholesterolu.
Zlepšenie zdravia vagíny a prevencia bakteriálnych infekcií, ako sú infekcie močových ciest a bakteriálna vaginóza.
Prírodný liek na pečeňové / mozgové choroby, hepatálna encefalopatia.
Domáci recept z kyslej kapusty
Zloženie:
1 hlávka kapusty,
soľ
Príprava:
Kapustu ošúpeme a nakrájame na malé kúsky.
Osolíme a dobre premiešame.
Premiestnite do sklenenej nádoby s tesne priliehajúcim vekom.
Počkajte pár dní