Lasagne – tradičné talianske jedlo, populárne, že môžeme s istotou povedať: lasagne sú výborné. S mäsom, zeleninou, syrom a voňavou omáčkou … Čo môže byť lepšie a chutnejšie.
V skutočnosti, slovo “rezance”, bola pôvodne určené pre varenie a má grécke korene: «λάσανα» ( «Lasana”), ktorý sa prekladá na horúcej doske ‘. Je známe, že v Neapole sa lasagne varili už v 13. storočí. Robia sa špeciálnych žiaruvzdorných panviciach,niekoľko vrstiev tenkého cesta a dá sa na ne zeleninové ragú a syr. V ostatných regiónoch začali pridávať omáčku a ďalšie prísady.
Sú naozaj chutné ale najlepšie je si lasagne spraviť podľa talianskych žien v domácnosti a variť cestoviny sami. Jednoduché a úsporné!
Listy lasagne doma
Cesto na lasagne sa pripravujú na rovnakom základe ako ostatné cestoviny. Podľa tradičného receptu – výhradne z tvrdej pšenice. Ale cesto sa vyváľa bez špeciálneho zariadenia (lapsherezki) – tak ponúkame pripraviť z obyčajnej múky mäkkej pšenice.
Suroviny:
- 120 g pšeničnej múky
- 80 g tvrdej pšeničnej múky
- 2 vajcia
- 1 lyžička sli
- 1 polievková lyžica olivový olej
Postup:
Oba druhy múky zmiešame, preosiať so soľou. Na pracovnú plochu, nasypeme múku, v strede spravíme jamku. Rozbiť vajcia a zalejeme olejom.Miesiť je nutné 15 minút. Cesto by mal mať dostatočne tvrdé. Zanechať stáť po dobu 20 minút.Cesto rozdeľte na 4-6 kúsky a vyvaľkať každé dostatočne tenké. Vzniknuté vrstvy môžeme narezať do krásnych rovnakých pásikov.
Ak máte v pláne variť lasagne okamžite, ponorte niekoľko minút vo vriacej vode, a potom použiť na vytvorenie jedla. Ak máte v pláne pripraviť sa na budúcnosť, zabaľte do fólie a dajte zamrznúť. Následne variť ako obvykle.
Vaše lasagne sú úžasné! Teraz môžete potešiť príbuzných týmto farebným pokrmom bez značných škôd vo vašej peňaženke.
ZDROJ:SOVKUSOM.RU